Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demonstranter skjutna i Afghanistan

Annons

Minst nio människor dödades och 35 skadades på måndagen, när afghansk polis öppnade eld mot stenkastande demonstranter i nordprovinsen Jowzjan. Tillståndet för flera av de skadade uppges vara allvarligt.

Svensk militär finns stationerad i området, men enligt försvarsmakten var ingen av dem i närheten av demonstrationen.

Uppskattningsvis några tusen personer protesterade mot guvernör Juma Khan Hamdard och krävde hans avgång. Enligt en talesman för provinsregeringen var demonstranterna anhängare till den afghansk-uzbekiske krigsherren Abdul Rashid Dostam.

Talesmannen bekräftade antalet döda, men skyllde dem på demonstranterna själva. Han sade att tre poliser skadades när de förhindrade att regeringsbyggnader stormades.

Den ökände Dostam är något av en kappvändare. Han stödde den sovjetiska invasionen 1979, var sedan en av parterna i inbördeskriget och bistod USA-alliansen när den störtade talibanregimen. Norra Afghanistan är Dostams maktbas men hans ställning har försvagats de senaste åren. Han har därför krävt att guvernörerna ska väljas lokalt, i stället för att tillsättas av regeringen i Kabul.

På söndagen dödades "två dussin talibaner" av USA-ledda styrkor, meddelade USA-alliansen på måndagen.

Talibanerna låg i bakhåll för en militärtransport om 24 fordon i provinsen Helmand i söder. Kolonnen utsattes för två vägbomber och sedan gick talibanerna till anfall med raketdrivna granater enligt meddelandet.

Amerikaner och afghanska regeringsstyrkor kallade in flyg.

Helmand har varit ett av de oroligaste områdena de senaste månaderna. Speciellt spänt är det i Sangin-området, där striden ägde rum.

TT

Mer läsning

Annons