Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demonstranter protesterade mot nedrustning av Avesta lasarett

Annons

Lars Segerström, från handikapporganisationerna i södra Dalarna, utryckte vid ett torgmöte i lördags i Avesta oro över akutsjukvårdens framtid.

- Det finns förslag om att dagkirurgin ska läggas ned och flyttas till Falun. Dessutom diskuteras en nedrustning av medicinkliniken. Vi vill inte att ytterligare sjukhusvård flyttas från Avesta, dundrade Lars Segerström.

Ett par hundra personer deltog i lördags i ett protestmöte mot förslagen. Förutom handikapporganisationerna har flera pensionärsföreningar i södra Dalarna reagerat mot förslagen. De har gemensamt bildat en arbetsgrupp vars arbetsuppgift är att försöka bilda en opinion för Avesta lasaretts bevarande.

- Vi befarar att sjukvård för 30 till 50 miljoner flyttas från Avesta till Falun, säger Lars Segerström. Detta har hänt förut, och dessutom genom åren åtskilliga gånger. Vi kan titta i backspegeln och konstatera att BB lagts ned. Trots att det 1991 lovades att BB skulle vara kvar. Nu har vi facit i hand. Nu undrar vi vad landstinget har för planer när det gäller Avesta lasarett.

Bland publiken fanns flera socialdemokratiska landstingspolitiker. Till dem hörde bland annat Sören Bertilsson som tog till orda och lovade dyrt att farhågorna att lasarettet ska bli en vårdcentral är obefogade.

- Det kommer inte att bli verklighet, lovade Sören Bertilsson. Några sådana planer finns absolut inte. Avesta lasarett blir kvar.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons