Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demonstranter firade 100-årsjubileet med nygammal rutt

Annons

För hundra år sedan tog demonstranterna vägen förbi kyrkan delvis för att reta dåvarande prosten Vahlbäck, som motarbetade arbetarnas krav på solidaritet och jämlikhet. När musikkåren med Niclas Vikersjö som ansvarig för takt och ton, vandrade över viadukten intill kyrkan i år, var det utan kyrkklockornas konkurrens med Arbetets söner.

Med plakat där texterna speglade bland annat kommunals kamp för ett avtal stegade demonstranterna via Storgatan och Eriksgatan och nådde så småningom Sporthallen. Eftersom vädret visat sig nyckfullt, övergav man tanken på förstamajtalande i Stadsparken och flyttade in i Sporthallens A-hall. Gunilla Nygren uppehöll sig en stund i jubileumstankar.

- Att vi firat första maj i 100 år, det är en svindlande tanke. Jag känner stolthet och heder när jag står här i dag, inledde arbetarkommunens ordförande. Hon förklarade att hon skulle kunnat prata om mycket, allt som hänt under de 100 åren.

- Och om nationaldemokraterna och den mörka sidan, om det sexualiserade våld mot kvinnor som motverkar jämställdhet, om moderat politik och vad den skulle innebära för oss, om orättvisor ... Men jag har bestämt mig för att inte göra det, eftersom 1 maj är den dag då man också ska vara visionär, se framåt, förklarade Nygren och valde att läsa en text av Michael Wiehe i stället, Stockholm 15 februari 2003, från albumet "Kärlek och politik".

- Som en hyllning till våra förfäder och förmödrar, de som stod här för 100 år sedan, presenterade Gunilla Nygren innan hon gav åhörarna ord som "Allting är möjligt och allting kan åter bli av" och återkommande "Allt är förlorat och allt har hunnit tillbaks".

Rudolf Peterson avtäckte tillsammans med konstnären Siwert Åkerström dennes 100-årshyllning, en träsnidad bild som skildrar August Palms besök i Ludvika och Marnäs 1887.

- Det är en minnesplatta och var vi ska sätta den vet jag inte ännu, men vi kan sätta den var vi vill, avslutade Peterson.

Borlänges kommunalråd Peter Hultqvist höll årets stora majtal till grannkommunen.

-Det känns stort, man hör historiens vingslag här ...

Han uppehöll sig vid de många förändringar som skett under 100 år, hur samhället förändrats medan värderingar består.

-Det som håller, det är frihet, jämlikhet, solidaritet. Det är tidlöst, något som bär bra in i framtiden, om man förmår hantera det på rätt sätt. Ställ det emot det moderaterna pratar om, det som ska locka fram egoismen och racerar det gemensamma, solidariteten.

Hultqvist hävdade att det rör sig om samma kamp i dag som för 100 år sedan och att svenska arbetarrörelsen befinner sig under attack. En planerad attack från borgerliga krafter.

-Ett oerhört bombardemang som inte är någon tillfällighet.

Kommunalrådet pratade om en strategi, där man hellre diskuterar personer och affärer än sakpolitik.

-Man vill inte ha en debatt utan är ute för att misskreditera, för att undgå granskning av den egna politiken.

De borgerligas politik håller inte för granskning, menade Hultqvist.

- Sänkt sjukförsäkring, sänkt A-kassa och skattesänkning främst för de rika, tvångsålderspension från 61 så att pensionärerna förlorar tusenlappar ... 250 miljarder i sänkt skatt, det innebär var femte skattekrona - var femte lärare, var femte sjukhusanställd, barnomsorgspersonal som ska bort.

Den borgerliga politiken har inte blivit annorlunda, det är bara imagen som ändrats, framhöll förstamajtalaren och ställde fördelar för några få mot socialismens alla.

Han bad om att inte förkasta hela systemet på grund av revor.

Gång på gång återkom Borlänges kommunalråd till klassiska frihet, jämlikhet, solidaritet, liksom till nyckelordet för dagen -"alla".

Han uppmanade till öppen självkritik men stolthet över den välfärd "som bara socialismen kan bygga". Han uppehöll sig vid de kollektivavtal, som satts i gungning bland annat när byggnadsarbetare tar jobben på vår "hemmaplan".

- Utländsk arbetskraft som inte respekterar svenska kollektivavtal som dumpar lönerna. Det är inte så vi vill ha Sverige, det strider mot jämlikhet, frihet, solidaritet.

Han pratade för ändrade attityder i rättssalar, där flickor som våldtagits riskerar att inte bli trodda, talade för större kvalitet inom äldreomsorgen och sjukvården medan befolkningen blir allt äldre och avslutade med en uppmaning.

-Fackföreningarna och socialdemokraterna måste ta varandra hårdare i hand och rasera bulldozern Reinfeldt.

Förstamajmötet i Sporthallen avslutades med gemensamma sånginsatser i Internationalen, där dessvärre inte många tycktes kunna texten i egna kampsången.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons