Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demokratin lever

Annons

Svar till Jean-Francois Loise, 22 maj

Jean-Francois Loise vill förbjuda väljarna att ha en åsikt om Sveriges roll i EU. Frågan är självklart levande så länge människor har egna tankar.

Moderaterna saknar trovärdighet i EU-frågan eftersom de säger mindre makt till EU, men röstar för mer maktöverföring till EU. EU-motståndet tar sig nya uttryck medan överhetens förtroende är dalande. Höjdarna gömmer sig bakom den ständigt föränderliga processen. När väl ett lagförslag får allmän spridning så att folket kan läsa och förstå görs det genast om så att endast de mest initierade ska veta vad besluten handlar om.

Loise vill att EU ska överglänsa USA i militär slagkraft och ser EU som en kraftsamling mot USA. Man upphör aldrig att förvånas över vapenskramlande moderater. Man bygger inte fred genom att tävla i våld. Hur många gånger ska man behöva påminna Loise om att samarbete inte är samma som maktfullkomlighet.

Tvärt emot vad Loise påstår redovisar vi som företräder EU-kritiken tydliga alternativ. Det är EU-förespråkarna som mörkar. Det finns alternativ till överstatlighet - mellanstatliga avtal, det finns alternativ till hemlighetsmakeri - öppenhet, det finns alternativ till upprustning - fredsskapande arbete, det finns alternativ till korruption - ärlighet, det finns alternativ till slutna rum - demokrati.

Jan Lindholm, miljöpartist

Mer läsning

Annons