Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demokratidemonstration i Burma

Annons

Hundratals demonstranter i Burma samlades på söndagen nära den bostad där oppositionsledaren Aung San Suu Kyi sitter i husarrest och tände ljus för att uppmärksamma årsdagen av hennes valseger 1990.

Medlemmar av hennes parti _ Nationella demokratiförbundet _ och andra regeringskritiker ropade slagord med krav på att fredspristagerskan ska friges. De släppte också ut över 100 ballonger som steg mot Rangoons himmel.

Diplomater från bland annat USA, Frankrike och Australien deltog under dagen i en ceremoni vid partiets högkvarter för att uppmärksamma årsdagen.

Omkring 300 demonstranter försökte tåga till ett buddhisttempel för att be för Aung San Suu Kyi, men stoppades av en grupp anhängare av landets militärjunta. Läget var spänt innan demonstranterna bestämde sig för att backa.

Nationella demokratiförbundet vann valet den 27 maj 1990 med stor majoritet, men Burmas militärjunta vägrade att låta partiet ta makten. Aung San Suu Kyi har tillbringat merparten av de 17 åren sedan dess i husarrest. Senast i fredags meddelades att husarresten förlängts med ett år.

TT

Mer läsning

Annons