Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demokratidag väckte riksintresse

Annons

- Demokratidagar har vi haft tidigare i Mora, där elever och inbjudna politiker diskuterat ungdomsfrågor. Det annorlunda denna gång är ett försök med E-demokrati, säger ordföranden i Mora ungdomsråd, Hana Muliqi.

Samtidigt som representanter för Moras skolor, drygt 200 elever mellan nio och 19 år, från grundskolan och gymnasiet, satt i diskussionsgrupper i ishallen var samtliga skolor och klasser uppkopplade via webben till ishallen.

- Via hemsidan informerades eleverna ute på skolorna om vilka frågor som kom upp under Demokratidagen. Via webben kunde sedan eleverna chatta in synpunkter till demokratidagen, berättar Åke Nyström, ungdomssamordnare i Mora.

Han uppger att åsikter utifrån skolorna kom in. Ur gruppdiskussionerna i ishallen växte det även fram en omfattande bank med idéer, som kan bli uppslag till olika projekt samt till kommande diskussionsunderlag mellan ungdomar och politiker.

Det insamlade materialet används även i bilagan till den gemensamma EU-anmälan Mora genomför tillsammans med sju andra dalakommuner. Målet är att de åtta kommunerna ska godkännas till ett gemensamt Leaderområde, med möjlighet till EU-bidrag.

Det var första gången i landet en satsning på en E-demokratidag genomförts.

På plats i Mora fanns Per-Uno Frank från ungdomsstyrelsen i Stockholm, en statlig myndighet.

- Vi studerar demokrati- och inflytandefrågor. Moras initiativ med E-demokrati är en ny och unik variant. Jag är här för att spegla hur dagen arrangeras för att sedan kunna föra ut samma upplägg till flera ställen i landet, säger Per-Uno Frank.

Han uppgav att Ungdomsstyrelsen bidragit med 90 000 kronor till demokratisatsningen i Mora.

Närvarande under dagen var även Elin Skarin, styrelseledamot i Sveriges ungdomsråd, som höll öppningstalet för de församlade ungdomarna i ishallen.

Hon berättade att ungdomsrådet centralt har ett kansli i Stockholm och att det har funnits i tre år.

- Ungdomsråden är under uppbyggnad i landet och för närvande finns 55 råd. Vårt arbete går ut på att skapa träffar och utbyta erfarenheter. Den senaste större mötet för deltagare från landets olika ungdomsråd, Ungdomstorget, hölls i Dals-Ed förra året.

Eftersom demokratidagen arrangerades i Ishallen var handledarna i grupperna skrudade i Mora IK hockeydresser, vilket skapade en extra stämning.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons