Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demia dubblerar bilåtervinningen

Annons

- Vi önskar få våra nuvarande 80 bilar utökade med 70 bilar till totalt 150 stycken, skriver företaget i sin anmälan till miljötillsynsmyndigheten vid kommunen.

Maxgränsen är inte tänkt att utnyttjas annat än vid toppar.

Semestermånaderna och när halkan kommer är sådana exempel då svårt krockade Volvo- och Renaultbilar skrotas och felfria delar utvinns ur skrotet.

Demia är sedan ett par år miljö-certifierade.

Bilskrot, då tänker man på en skrot som i Gonäs där bilarna står huller om buller men hos Demia är det ordning och reda.

Bilarna, tidigare 500 per år, som Demia plockar isär hamnar innan miljösanering först i ett kallager som rymmer 22 bilar. När det är fyllt så ska ytterligare 128 bilar kunna ställas på den 1 700 kvadratmeter stora parkeringsplatsen som är lokaliserad utanför Östansbo vattentäkts skyddsområde.

Så fort man hinner plockas bilarna in i ett av garagen där motorn testas och bilen med specialverktyg tappas på olja, bensin, broms- och hydrauloljor, spolar- och kylarvätska.

Sedan tvättas bilen innan den tas in i verkstaden där fordonet plockas isär och återvunna delar märks upp och läggs in på lager. Allt som går att återanvända återvinns, resten blir till nytt stål hos Fundia i Smedjebacken och plasterna återvinns på andra håll.

Demia är ett av de mest lönsamma företagen i Ludvika. Bolagets åtta anställda omsatte i fjol 5,8 miljoner kronor och vinsten redovisas till 1,1 miljoner kronor.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons