Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demensboendet dyrare än beräknat

Annons

- Det var ingen munter genomgång men vi är beredda att köra ändå. Ränteläget har blivit bra mycket bättre så finasieringskostnaderna har blivit lägre, säger kommunalrådet Roger Stål (s), som hoppas på ett ja i folkomröstningen och ytterligare en procents lägre ränta.

- Ökade produktionskostnader är en del men vi ligger också själva bakom en del av fördyringen. Vi har begärt att få ytterligare fyra lägenheter, sammanlagt 48 stycken. Det ställs också andra krav på köket än vi tänkt oss så det kostar också. I kvadratmeter har bygget ökat från 3 500 till 4 000, säger Roger Stål.

- Bygget blir i form av en bostadsrätt där vi hyr i 20 år. Lägenhetshyran ligger med nuvarande kalkyl på 4 000 kronor jämfört med tidigare 3 200. Men här har vi en möjlighet att göra som alla andra kommuner och utnyttja maximalt bostadsbidrag som man kan ta ut upp till 4 500 kronor.

- Bostadsrättsföreningen kan sätta hyran till 4 500 kronor och då får vi maximal utdelning på bostadsbidraget samtidigt som vi kan sänka kostnaderna för insatserna, avslöjar Roger Stål, som bedömer att reglerna gör att det ändå går att nå en rimlig totalnivå.

- Kommunens kostnadsnivå kan på detta sätt bli lägre än vad vi kalkylerat. Detta beror på räntan och det kan bli ännu bättre om man kunde få EU:s lägre räntor för då blir totalkostnaden till och med lägre än när vi först började diskutera demensboendet, säger Stål.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons