Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demensboende hotas av stängning

Annons

- Vi förstår att det finns sparkrav, men kan inte acceptera att kommunen lägger ner en verksamhet med spetskompetens, säger de anställda.

Förra tisdagen kallades Slipstenens anställda till socialkontoret.

- Det var då vi fick chockbeskedet att Slipstenen ska stängas, kastat rakt i ansiktet!

- Beskedet kom veckan före semestrarna och vi hinner inte agera på något sätt förrän ärendet ska behandlas vid ett extra sammanträde i början av augusti, säger de anställda.

Men besvikelsen över vad som är på gång går inte att dölja. Oroliga anhöriga har hört av sig och de anställda känner vanmakt.

- Även om vi haft mer tid på oss, har vi känslan av att allting redan är bestämt. Det är bara klubbslaget som fattas.

De tio anställda på Slipstenen har jobbat tillsammans under merparten av de tio år demensboendet varit stationerat vid Ivar Kistis väg.

- Vi är en intakt personalgrupp och det är inte många som lämnat oss under de tio åren. Mycket beroende på det arbetssätt vi har. Det har skapat både arbetstrivsel och resultat.

Personalen hänvisar till att Slipstenen i Orsa och demensboendet Solgläntan i Älvdalen anses som "flaggskepp" av Demensförbundet och är omskrivna i deras skrift.

- Nu ska både Slipstenen och Solgläntan läggas ner. Enligt Demensförbundet är det "en ekonomisk trend" som nu drar fram och som innebär att allt ska finnas under ett och samma tak, för att spara kostnader.

Även om personalen säger att den har förståelse för sparkraven, kan man inte acceptera att en unik arbetsplats raseras.

- Slipstenen har under de tio åren utmärkt sig som ett exemplariskt demensboende, med hög kvalitet på den vård vi brinner för att ge. De senaste tre åren har vi också lagt ner själ och hjärta i att anlägga "sinnenas trädgård" och i dagsläget är den i det närmaste klar att tas i bruk.

- Informationen att demensvården ska flyttas till Orsagården är häpnadsväckande. Det måste vara vi som har spetskompetens när det gäller demensvård i kommunen, men vi har inte blivit tillfrågade om hur den nya verksamheten ska byggas upp. Vi vet också att det inte finns någon konsekvensbeskrivning över den föreslagna omstruktureringen och att inga ekonomer varit inkopplade.

Personalen vid Slipstenen känner frustration över beskedet om nedläggning och har i en skrivelse till kommunstyrelsen framfört sina åsikter.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons