Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deltidsstyrkan ska bantas kraftigt

Annons

Räddningstjänstförbundet Dala Mitt måste spara pengar. Ökade anslag räcker inte för att täcka ökade kostnader.

Deltidsstyrkorna i Borlänge, Bjursås och Säter föreslås därför minska. För Borlänges del innebär det att dagens fem man i beredskap blir tre. Besparingen nästa år ska bli 130 000 kronor och året därpå 260 000 kronor.

Personalen känner stor oro inför neddragningen:

- Vi hoppas att politikerna tänker till, säger Gunnar Nilsson, kårchef vid deltidsstyrkan i Borlänge.

Han hoppas att kommunen ska vänta med ett beslut, då nuvarande räddningschefen snart slutar sitt jobb för annan anställning.

- Den som kommer efter blir annars uppbunden till armar och ben. Nästa chef kanske har en liten annan syn på det här. I nästa vecka ska finansutskottet i Borlänge diskutera förslaget.

I dag består deltidstyrkan av totalt 15 personer, delade i tre grupper. Genomförs förändringen får ingen personal gå. Men grupperna krymper och får istället jour var fjärde vecka.

Att gruppen bara kommer att bestå av tre man i beredskap får konsekvenser. Om heltid är ute på annat måste deltid invänta förstärkning innan till exempel rökdykning kan påbörjas. Att det blir konsekvenser, förr eller senare, är Gunnar Nilsson övertygad om. Och han befarar att det vid något tillfälle kan bli riktigt allvarligt:

- Frågan är inte om det händer, utan när.

Han menar att det är en trend i hela landet att spara på räddningstjänsten, och han undrar om allmänheten förstår vad det är som händer.

Räddningschef Håkan Axelsson konstaterar i sin skrivelse om förändringarna att en minskning av styrkan innebär att utryckning inte kan göras när heltidsstyrkan är på annat håll, och slagstyrkan blir sämre när insats ska ske på ett större objekt. En reducering bör enligt honom medföra att större krav ställs på de större riskobjektens egna insatser.

- De två stora arbetsgivarna i kommunen, Stora Enso och SSAB, är oroade över det som håller på att hända, säger Gunnar Nilsson.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons