Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delseger för jägarna

Annons

- Dagens regler för skyddsjakt uppfattas som alltför krångliga. Vi föreslår därför regeringen att ändra reglerna för att öka acceptansen för rovdjurspolitiken bland dem som mest påtagligt påverkas av den, säger Lars-Erik Liljelund, generaldirektör vid Naturvårdsverket.

Naturvårdsverkets beslut innebär att "Dalaupproret" mot den svenska rovdjurspolitiken har burit frukt. Jägarna har krävt att paragraf 28 i jaktförordningen ska ändras, så att tamdjursägare ges rätt att skydda sin egendom.

Som medel i striden har jägare vägrat eftersök på trafikskadat vilt. Nekat att ställa upp vid inventeringar och avstått från att hjälpa till med bortstötning av närgångna rovdjur.

När myndigheterna lovade att börja lyssna till jägarnas argument upphävdes bojkotten av eftersök och när Naturvårdsverket nu föreslår regeringen att förändra jaktförordningen i enlighet med jägarnas önskemål, så kan det bli dags att åter samarbeta fullt ut med myndigheter och jägarorganisationer.

- Vi ser det här som en delseger för landsbygdsbefolkningen, säger Hans Ruste från Dalaupproret, men om det blir ett fullt samarbete igen avgörs av vad som sägs i riksdagsdebatten den 21 april och av vad jägarna säger vid stormötet i Skeer, Orsa, veckan därpå.

Han är mycket nöjd med att det börjar röra på sig på riksnivå, men besviken över inställningen hos länets olika tjänstemän.

- Vi kommer därför att överväga om vi ska göra våra egna inventeringar, utan inblandning från länsstyrelsen.

Naturvårdsverket föreslår att jaktförordningens paragraf 28, som reglerar enskildas rätt till skyddsjakt utan föregående beslut av myndighet, ändras så att ett rovdjur som attackerar ett tamdjur får fällas, men först efter att försök gjorts att skrämma bort rovdjuret.

Dagens regler innebär att ägaren eller vårdaren får fälla ett rovdjur först om det skadat eller dödat ett tamdjur och att man kan befara ytterligare angrepp.

- Det kravet uppfattas som orimligt, eftersom en djurägare kan tvingas att avvakta och se på när tamdjuret skadas, och först därefter får försöka avbryta rovdjurets angrepp, säger Björn Risinger, chef för naturresursavdelningen vid Naturvårdsverket.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons