Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delning av socialnämnden snabbutreds

Annons

Redan nästa vecka ska beslut fattas om socialförvaltningen ska delas upp under två nämnder. Ekonomikontoret och organisationskontoret ska till dess yttra sig om socialförvaltningens åsikt om att allt bör förbli som det är.

Bakgrunden till socialförvaltningens utredning om delad socialtjänst var politikernas hopp om att det skulle ge en bättre styrning av verksamheten och därmed besparingar.

Men utredningen visar att en delad förvaltning med varsin politisk nämnd kostar betydligt mer än dagens organisation. Detta för att det behöver anställas minst 2,5 tjänster till plus ökade politikerarvoden.

Socialförvaltningen ansåg därför att en odelad förvaltning är att föredra. I utredningen pekade dessutom socialchefen Ulf Johansson på att oavsett hur man gör så behöver det projektanställas fem tjänster för utvecklingsarbete. Detta skulle kosta 2,3 miljoner kronor.

Lilian Eriksson, m, reagerade kraftigt mot utredningen i kommunstyrelsens allmänna utskott. Hon ogillade och kritiserade att socialförvaltningen och socialchefen Ulf Johansson hade åsikter om den politiska organisationen och kom med en önskelista om nya tjänster.

- Jag uppfattar att syftet med detta är att avskräcka politikerna från att fatta beslut om delning av nämnden, skriver hon i en protokollsanteckning.

Om det blir någon delning eller ej avgörs redan på tisdag nästa vecka i kommunstyrelsen.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons