Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dellefors ger upp Dalhalla

Annons

Det var den 28 juli förra året som advokat Toivo Öhman skrev till Dalhalla Produktion AB och beskrev Dellefors syn på det rättsläge som uppkommit som en följd av konflikten mellan henne och styrelsen.

Hon påminde om att hon enligt sitt anställningsavtal hade två arbetsuppgifter - dels skulle hon fungera som konstnärlig ledare för operaverksamheten, dels skulle hon vara så kallad ambassadör för Dalhalla.

Månadslönen var 34000 kronor, men Dellefors arbetade halvtid och lyfte 17000 kronor i månaden. I brevet där Dellefors sades upp lovade styrelsen fortsätta betala den summan till och med denna månad.

Öhman underströk i sitt brev till Dalhalla produktion AB att uppsägningen för det första var ogiltig, så att Dellefors därför fortfarande hävdade sin rätt till att fortsätta som konstnärlig ledare för operaverksamheten.

Dalhalla hävdade å sin sida att en konstnärlig ledare arbetsrättsligt sett har ungefär samma ställning som en verkställande direktör, och att en sådan befattning inte omfattas av lagen om anställningsskydd (LAS).
I andra hand yrkade Öhman på skadestånd motsvarande lön och semesterersättning för ytterligare ett års anställning och hotade med att ta saken till domstol med en stämning.

– Visserligen vill fortfarande Margareta Dellefors hjälpa till i Dalhalla på något sätt, men just nu är inte diskussionerna med produktionsbolaget på det temat. Nu handlar det om att få en vettig avlösning med schyssta ekonomiska villkor, säger Öhman.

Efter förhandlingar under hösten ligger bollen nu hos Dalhalla Produktion AB:s jurist och styrelseledamot Åke Söderman, som ska ge besked till Öhman och Dellefors efter det styrelsemöte som hålls inom kort.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons