Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delar av Alstom säljs till reapris?

Annons

Källor till NLT säger att det redan är avgjort hur det blir med försäljningen av Alstom Powers svenska industriturbindivision, men att detta inte offentliggörs förrän den 12 mars.

Alstoms nye koncernchef Patrick Kron väntas då också, enligt franska tidningar, att tillkännage att företagets kraftöverföringsdel Transmission & Distribution, T&D med 33 000 av koncernens 118 000 anställda får ny ägare. De priser som har nämnts i Financial Times motsvarar ett pris för varje arbetstillfälle på mellan 410 000 och 470 000 kronor.

- Det är ett mycket lågt pris för Alstoms lönsammaste del. Detta kommer att påverka den framtida konkurrenssituationen, men vi är inte intresserade av Alstoms T&D-del, säger en ABB-källa till NLT.

ABB:s motsvarande del har 41 000 anställda i 145 tillverkningsenheter.

ABB:s del ligger flera år före i struktureringshänseende.

General Electrics europachef vill inte kommentera en eventuellt kommande affär som omfattar tio procent av världsmarknaden.

För att åstadkomma en ny arbetsplats inom högteknologisk tillverkning som den Alstom har bedömer länsstyrelsen att en miljon inte är någon orimlig kostnad för varje arbetstillfälle.

- 800 000 till en miljon får man kallt räkna med, säger Ludvika kommuns näringslivschef Jan Björnehaag.

Om också Alstoms svenska turbindel säljs till samma prislapp som jobben i T&D så reas Svenska Alstoms 3 000 anställda tillsammans med den avancerade maskinparken, laboratorierna och annat som gjort svensk turbinindustri världsledande för mellan 1,2 och 1,4 miljarder kronor.

Siemens är en fullt tänkbar köpare då de saknar det produktsegment som Svenska Alstom vill åt inom gasturbinsidan. Problemen blir att Alstom och Siemens konkurrerar om ångturbiner vilket får återverkningar på jobben.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons