Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delade ut tio miljoner

Annons

Två gånger per år samlas styrelsen för Sparbanksstiftelsen Dalarna för ett mycket angenämt uppdrag, att pytsa ut avkastning från sina aktier i nuvarande Föreningssparbanken till kunderna.

Vid årets två möten har styrelsen behandlat uppåt 250 ansökningar varav knappt hälften drog vinstlotter. Bland vinnarna finns allt från Borggärdets sportfiskeklubb som får 25 000 kronor, till Dalarnas museum som får 800 000 kronor.

-Det är en salig blandning av stort och smått. Vi har en väldig bredd bland ansökningarna, konstaterar stiftelsens verkställande tjänsteman Jan Eivinson.

En av de största mottagarna är Världsarvet Kopparberget som fått 1,1 miljoner kronor till Världsarvshuset, 140 000 kronor till en seriebok om Fet-Mats och 50 000 kronor till konstverket i Världsarvshusets entré. Dessutom har Falu kommun fått 400 000 kronor till sin del i Världsarvet.

- Vi tycker att Världsarvet Kopparberget är viktigt för hela regionen, förklarar Eivinson.

Musik i Dalarnas Dalasinfonietta har fått en halv miljon, liksom Dalarnas fornminnes- och hembygdsförening för en bok om dalmålningar.

Barnonkologen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala där cancersjuka barn från Dalarna vårdas får en halv miljon till trämöbler från Dalarna.

Sedan stiftelsen bildades för tio år sedan har omkring 46 miljoner kronor fördelats inom områdena forskning/utbildning, näringsliv, kultur och idrott i Dalarna.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons