Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delade meningar om papperspåsar

Annons

Kommunens gatuavdelning har noterat alla klagomål som lämnats sedan hushållen fick papperspåsar att lägga matresterna i.

- Det är inte särskilt många som har hört av sig. Av dem som hört av sig har exempelvis någon fått maggots i tunnan och det är ju inte så trevligt, säger Ingrid Nordesjö vid gatuavdelningen.

- Annars har det gått förvånansvärt bra. Vi måste ju också räkna med en viss inkörningsfas innan alla lärt sig att hantera papperspåsarna, menar hon.

Enligt gatuchefen Jan Frimodig minskar kommunens behandlingskostnad med cirka 200 kronor per ton genom att en stor del av fukten som matresterna innehåller nu kan avdunsta. Det blir alltså en avsevärt mindre mängd vatten som transporteras till komposteringsanläggningen i Borlänge.

Eftersom mellan 650 och 700 ton årligen transporteras dit blir inbesparingen cirka 135 000 kronor.

Men det kostar också. Hållarna till påsarna gick på 30 kronor styck och varje påse kostar 30 öre. Slutsumman blir inget överskott.

- Den stora vinsten ligger i att det nu går att få fram en slutprodukt som kan användas som jordförbättringsmedel, säger Jan Frimodig och fortsätter:

- En del har redan gjort slut på alla sina påsar, medan andra fortfarande har större delen kvar. Det är lite svårt att beräkna hur många påsar det går åt på ett år.

Hur ofta påsarna behöver bäras ut till sopkärlet hänger kanske i viss mån på om matresterna består av surströmmingsrens eller något annat som är lite torrare och mindre luktande.

Att vissa får både maggots och flugor i sina sopkärl kan hänga samman med att kärlen är täta.

- Vi har på sikt tänkt oss att byta ut dem mot ventilerade kärl. Vi har köpt in 30 sådana för att prova hur de fungerar, berättar Jan Frimodig.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons