Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delade meningar om naturgasledning

Annons

Sedan tidigare har miljö- och byggnämnden presenterat vilket av de föreslagna ledningsstråken som är lämpligast för kommunens vidkommande. Samtidigt deklarerade nämnden även sin skepsis till naturgasen som eftersom den inte platsar bland de förnyelsebara energislagen, utan är ett fossilt bränsle.

Osäkerheten och tveksamheten till naturgasen genomsyrade även kommunstyrelsens möte. Däremot hade kommunstyrelsens ordförande, Leif Nilsson (s), redan i arbetsutskottet klargjort att oavsett naturgasens för- eller nackdelar så är själva ledningen intressant.

Ledningen bör ses som en infrastruktursatsning som i framtiden kan leda andra bränslesorter till kommunen var Nilssons paroll.

Den uppfattningen torgfördes även i kommunstyrelsen. Liksom raka motsatsen.

- Vi säger ett klart nej till gasledningen, betonar Jan Tholerus (c).

Tillsammans med partikamraten Göran Engström bildade han en front mot naturgasen.

- Vi ska inte bygga oss fast i ett samhälle som är beroende av fossila bränslen. Dessutom innebär det här att ledningar ska dras fram kors och tvärs i kommunen.

Och det innebär att mark och skog blir tvångsinlösta i lagens namn befarar Tholerus.

- Det är ingen som ska tro att E.ON vill sälja annat än naturgas i ledningen, tillägger han i en kommentar till bolagets lockande påpekanden om att ledningen i framtiden kan användas till andra miljöriktigare energislag.

Centern blev dock ensam om sin uppfattning. Miljöpartiet och moderaterna bildade en överraskande allians. Partierna deklarerade visserligen samma tvekan till naturgasen, men tyckte inte att en naturgasledning är förenlig med kommunens översiktsplan när det gäller hur mark ska användas.

Oenigheten ledde fram till en omröstning där Leif Nilssons ordföranderöst avgjorde saken.

Detta innebär däremot inte att Smedjebackens kommun säger ja till naturgasen.

- Vad vi gjorde var att ta ett beslut på vilket ledningsstråk som är lämpligast. Energidiskussionen får vi ta vid ett senare tillfälle.

Närmast väntar ett möte där företrädare för Ludvika kommun samt en opartisk energiexpert bjuds in.

- Gasledningen är ju något som berör hela Västerbergslagen, hävdar Leif Nilsson.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons