Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delade meningar om drogsituation i Säter

Annons

Många unga i Säter har problem med alkohol och droger.

- Det är en förskräcklig situation. Oerhört många ungdomar mår dåligt och är mycket illa ute, säger Monica Igelberg, v.

Men meningarna är delade om hur mycket droger det egentligen finns i Säter.

Vid onsdagskvällens sammanträde i Säters kommunfullmäktige lämnade Monica Igelberg och Ingemar Nygren, mp, en motion med förslag till åtgärder.

Som psykolog på psykiatriska öppenvårdsmottagningen har Monica Igelberg märkt en påtaglig ökning av unga hjälpsökande. Många har problem med alkohol och droger.

Enligt v och mp finns det i Säter i dag, förutom alkohol, hasch, LSD, amfetamin, ecstacy och heroin.

"Ett fenomen är att många missbrukare och säljare flyttar hit från större städer. Mycket pengar och maffialiknande metoder är i omlopp", skriver de i sin motion.

Kännedom om problemen är stor på olika håll, i såväl skolan, på socialförvaltningen, inom psykiatrin, kyrkan och hos enskilda.

Motionärerna tycker det är nödvändigt med ett gemensamt grepp för att vända trenden och föreslår därför bland annat att det med Youth at risk i Borlänge som förebild skapas en Sätermodell, det vill säga en helhetslösning. Den kan bland annat innehålla fadderverksamhet med icke missbrukande ungdomar, kontaktmannaskap av vuxna och förebyggande verksamhet i skolan.

De vill också att socialnämnden utvärderar vistelserna på behandlingshem.

På socialförvaltningen känner man väl till problemen.

- De senaste årens trend är att allt fler barn och ungdomar i Säter behöver vård och behandling hos socialtjänsten. Detsamma gäller vuxna missbrukare, säger socialchef Mikael Lundin.

Dock är läget i dag inte lika akut som för ett år sedan då socialtjänsten slog larm om ett utbrett drogmissbruk bland Säters unga.

Då var polisstationen stängd och langare från Stockholm flyttade till Säter för att sälja droger. Dessa flyttade när polisstationen öppnade igen.

Men hur mycket droger finns det egentligen i Säter?

- Vi har nåtts av ryktet att det skulle finnas väldigt mycket droger här. Men faktum är att vi inte har märkt av det, säger Björn Rosin hos polisen i Säter.

Han känner inte heller till de "maffialiknande metoder" som v och mp nämner i sin motion.

- Nej, det är ingen bild som polisen känner igen, säger Rosin.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons