Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delad socialtjänst - ingen besparing visar utredning

Annons

Man sparar inga pengar på att dela socialtjänsten i två förvaltningar under var sin politisk nämnd. Det bli tvärtom dyrare. Det visar den utredning som gjorts. Därmed kommer politikernas förhoppning om inbesparingar den vägen på skam.

Socialnämndens dåliga ekonomi med ständiga underskott fick politikerna att börja fundera på att dela upp socialtjänsten i två förvaltningar under var sin politisk nämnd. Tanken var att man därigenom skulle få en bättre styrning av verksamheten och därmed också bättre kontroll över ekonomin.

Frågan är nu utredd. Utgångspunkten är att individ- och familjeomsorgen blir en egen förvaltning under arbetsnamnet socialförvaltningen. Äldre- och handikappomsorgen bildar sedan omsorgsförvaltningen.

Ett plus med en sådan uppdelning är att individ- och familjeomsorgen får större uppmärksamhet från politikerna. Den har under flera år hamnat i skymundan då den penningslukande äldre- och handikappomsorgen hamnat i fokus.

Men förhoppningen att det finns pengar att tjäna på uppdelningen slår utredningen hål på. Den kommer i stället att kosta mer än dagens organisation.

Orsaken är att antalet anställda på den administrativa sidan kommer att behöva utökas med minst 2,5 tjänster. Det kostar 1,2 miljon kronor. Delas de båda förvaltningarna på olika lokler behövs ytterligare en receptionist som kostar 320 000 kronor.

Därtill kommer ökade politikerarvoden. Det innebär arvodering av minst en heltid- och en halvtidsordförande. Utredningen anser dock att det troligen behöver två ordföranden på heltid. Detta ökar kostnaderna med minst 600 000 kronor per år. Utöver det blir det sammanträdesarvoden till övriga ledamöter i den tillkommande nämnden.

Revisorerna har redan konstaterat att socialtjänstens kostnadsutveckling ökar långsammare i Falun än i omvärlden. Så en uppdelning ökar inte politikernas chans att hämta hem några pengar. För själva verksamheten behövs heller ingen uppdelning konstaterar utredningen.

Utredningen finner i stället att största vinsten gör politikerna genom att de får ökad kunskap inom sina respektive nämnder. Det kan ge en bättre upplevelse av förtroendeuppdraget.

Utredningen ska diskuteras i socialnämnden nästa vecka och kommunstyrelsen ska fatta beslut i april. Blir beslutet uppdelning av socialtjänsten träder det i kraft vid årsskiftet.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons