Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Del av tekniska kontoret privatiseras?

Annons

Tekniska kontoret gör en del jobb inom fastighetsskötsel i egen regi. Controllern konstaterar att volymen inte är särskilt stor, närmare 40 årsarbettstilfällen, men skulle kunna användas för skapa underlag för några småföretag.

"På grund av sårbarhet och osäkerhet om arbeten blir utförda i tid är tekniska kontoret restriktiva att anlita små företag", konstaterar Christer Karlsson som vill se en gradvis övergång till att kommunen lägger ut delar av servicejobben på entreprenad.

Under sin kontroll har Karlsson kommit fram till att det är svårt att följa de interna transaktionerna inom tekniska kontoret och efterlyser den möjligheten.

Han föreslår att tekniska kontorets arbetsavdelnig blir en egen enhet eller förvaltning så att man skapar tydliga betällar och utförandeorganisationer. Det i sin tur skulle på sikt kunna göra att kommunen kan samordna alla oliga utförandeorgansationer som finns i nämnder och bolag.

Controllern föreslår att tekniska kontorets bostadsfastigheter i Fredriksberg förs över till Ludvikahem och att Ludvikahem i framtiden köper servicen av tekniska kontoret.

Han tycker vidare att kommunens alla kommersiella fastigheter förs över till kommunens fastighetssbolag GGAB.

Controllern vill också att förvaltningar som lämnar fastigheter som hyrs av andra gynnas om de lämnar dessa fastigheter och flyttar in i redan kommunägda lokaler.

- I dag saknas det morötter att minska lokalanvändningen, konstaterar kommunalrådet Maria Pettersson (s) som säger att tekniska kontoret nu får chans att säga sitt inför höstens budgetberedning som alltså kan komma fram till att tekniska kontoret organiseras om och att delar privatiseras.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons