Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deckare lockar när solen har kompledigt

Annons

Långa perioder av strilande regn, dessa dysterveckor då solen tycks tagit kompledigt, blir snart påfrestande. Till och med för verkliga optimister. De allra flesta börjar längta bort, eller till den tröst en butiksrunda kan ge.

Många söker sig en regnig sommar till en bokhandel.

- Folk läser mer en regnig sommar. Vi märker direkt att det är mer kunder i butiken, berättar Karin Taavo på Akademibokhandeln i Borlänge.

Vad säljer bäst sommartid?

- Det är deckare. Sommartid läser folk alltid mer deckare, försäljningen ökar en sommar med riktigt dåligt väder. Men deckare ligger ofta i topp under hela året, framhåller Karin Taavo.

För avkopplande läsning är det tveklöst ond bråd död och spänning som lockar. Deckare skrivna av två populära författare, båda kvinnor, säljer för närvarande bäst hos Akademibokhandeln. Nämligen Liza Marklunds Asyl och bland pocketböckerna är det Anne Holts Bortom sanningen.

Själv föredrar Karin Taavo deckare och har Åke Edvardsons Himlen är en plats på jorden som sin egen favorit.

- Det är en bok som jag gärna läser om, berättar Karin om den femte boken om kriminalkommissarie Erik Winter, utsedd till bästa svenska deckare 2001.

Även om bokförsäljningen ökar en blöt sommar så säljs det givetvis böcker under hela året. Goda berättare lockar alltid nya läsare som söker spänning eller kunskap.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons