Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debut - vid 83 års ålder

Annons

Litet av Picasso-stil är det också över Ingvars målningar. Han har en egen stil, som kanske kan sorteras in i det surrealistiska facket med märkliga fantasifigurer. Ibland leder motiven tanken till lugnet i ett akvarium, ibland snarare till kaos och inferno.

- Jag har faktiskt fått flera anbud från Spanien tidigare, men då har det inte varit läge för att vara med, säger Ingvar Helje.

Den här gången är det Art cubic Gallery i Barcelona som erbjudit Malungskonstnären att medverka i en samlingsutställning som ska pågå från mitten av februari och en månad framåt.

- Jag har bestämt mig för att skicka fem till tio tavlor, det är ju också en kostnadsfråga. Om jag lyckas sälja någon tavla kan det gå ihop, och man kan ju alltid hoppas, säger Ingvar.

Ingvar, som i sitt yrkesverksamma liv var frisörmästare, har sysslat med konst som hobby ända sedan början av 1940-talet. Under 50-talet var han en av de drivande i en konststudieklubb i Malung.

Men först sedan han gick i pension i mitten av 1980-talet blev det riktig fart på hans eget skapande och det var då han hittade sin egen stil att måla, en stil som knappast lämnar någon betraktare oberörd.

- Visst är det märkliga figurer, det är mina egna fantasifigurer. Men stilen att måla är inte något som man bara bestämmer sig för, det är något som kommer inifrån en, säger Ingvar, Spaniendebutant vid 83.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons