Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debattglad ordförande fyller 50

Annons

Ronnie Beyer är född i Borlänge dit hans mor Ester som var från Norge och pappa Hans som var tysk kom efter kriget. Mamma Ester finns inte längre kvar i livet, men det gör pappa Hans och Ronnies syskon Angelica och Elona.

Angelica och storebror Ronnie har ett mångårigt engagemang inom socialdemokratin gemensamt.

Det var med en ingenjörsexamen efter fyra års utbildning på Soltorgsskolan i bagaget som Ronnie gav sig ut i yrkeslivet. Men det var inte som ingenjör utan som byggnadsarbetare Ronnie en bit in på 1970-talet började försörja sig.

Han jobbade i Gävle och under åren 1976 till 1980 i Norge. I norska Östvold var Ronnie med om nystarten av AUF, den norska motsvarigheten till SSU, det socialdemokratiska ungdomsförbundet.

- Det är jag mycket stolt över, säger Ronnie. Med tanke på uteblivna svenska och fina norska framgångar i nyligen avslutade vinter-OS funderar Ronnie, halvt på allvar, halvt på skämt, om det inte vore lika bra att han stannat kvar i Norge.

Inte minst med tanke på en norsk kusin som ska delta i lördagens firande i familjen Beyers hem med adress Tuppes väg 38 i Skräddarbacken.

- Han kommer inte ens att kommentera de svenska insatserna, befarar Ronnie. Nu blev det hemstaden Borlänge som Ronnie återvände till efter sina norska år.

I Borlänge arbetade Ronnie som SSU-ombudsman och har genom åren haft en hel del såväl politiska som fackliga uppdrag.

Att han valde att utbilda sig till lokförare, en utbildning han var klar med 1983 har Ronnie Beyer aldrig ångrat.

Detta av två skäl. Först och främst att han under utbildningen träffade sin blivande hustru Marianne som är från Mjölby. Eller kanske var det snarast Marianne som träffade Ronnie. Med dagens rätt för att vara mer exakt.

Marianne som arbetade som servitris på stadshotellet i Mjölby råkade av en olyckshändelse spilla måltiden i nacken på Ronnie. I dag har de barnen Sofia, snart 16 år och Klas, snart 14 år, tillsammans.

Från ett tidigare förhållande har Ronnie sonen Mattias som är 31 år och bor i Stockholm.

Det andra skälet? Ja, det är helt enkelt att Ronnie från första arbetspasset trivts med arbetet som lokförare. Men yrket var aldrig någon pojkdröm. Det vill Ronnie gärna påpeka.

I den nybildade länsavdelningen för Seko facket för service och kommunikation som organiserar grupper som lokförare, postanställda, anställda i vården och inom försvaret blev Ronnie ordförande den första april 2000.

Länsavdelningen som har 2 400 medlemmar ska bevaka gemensamma frågor som a-kassa samt facklig och politisk samverkan.

- Det går oerhört bra för Seko Dalarna, säger en stolt Ronnie Beyer som trots sitt tidskrävande uppdrag som ordförande varje vecka gör några arbetspass som ordförande.

- Min bestämda är att du ska stå i produktion om du företräder folk fackligt. Du ska ha kontakt med vardagsproblemen, understryker Ronnie Beyer som då de yngsta barnen var små valde att ta en paus från politiken.

Under denna paus byggde Ronnie en husbil som familjen bor i under årliga semesterresor i Europa.

Ronnie är också förtjust i fjäll, det har blivit många turer under åren. Han målar också rätt mycket, är en god amatörmålare.

- Skriva tycker jag också är roligt, berättar Ronnie som numera, vid sidan av sitt tunga uppdrag som fackordförande, är vice ordförande i Tunabyggen och representerar socialdemokraterna i omsorgsstyrelse- och produktionsutskott.

Fast för en kortare tid har Ronnie Beyer nu den uttalade ambitionen att bara koppla av och fira högtidsdagen.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons