Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt & opinion Socialdemo- krater räds vår allians

Annons

De fyra socialdemokraternas taktik är enkel. Man försöker hitta olikheter mellan oss. Låt oss påpeka att vi fortfarande är fyra partier. Vi kan lova att vi känner oss mera eniga än vad det nuvarande regeringsalternativet tydligen är. Hur ser det ut och hur har det låtit under höstens så kallade förhandlingar mellan socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet?

Rena "kriget", utspel i media och strider inför öppen ridå. Perssons tal om att "samarbetet är tömt på kraft" och vänsterns uttalande att "förtroendet för Persson är förbrukat", talar för sig självt!

Vi står bakom den uppgörelse som de borgerliga partiledarna presenterade hemma hos Maud Olofsson. Vi har nyligen, gemensamt, lagt en motion i riksdagen som följer upp intentionerna i "Dalatappning".

Vi har ett antal arbetsgrupper som arbetar hårt och intensivt med målet att lägga fram konkreta förslag inför valet 2006. Vi skulle ljuga om vi påstår att det inte finns olikheter mellan partierna men en djupare analys ger vid handen att olikheterna mellan oss är mindre än mellan de tre regeringspartierna, varav ett tydligen håller på att kastas ut inför öppen ridå. Vi menar vänstern. Olikheterna är stora mellan det demokratiska partiet socialdemokraterna och ett parti som har en ledare som kallar sig kommunist. Sådana problem tampas inte vi med i den nya alliansen.

S-ledamöterna räknar upp några olikheter som de tycker sig se hos oss. Vi tar dem till oss och utan att de kan sägas vara nyheter kommer ni och väljarna att få klara besked innan det är dags att gå till val 2006.

Vi hoppas från vår sida på att (s) då i klartext ska tala om hur alternativet ser ut, om man tänker släppa regeringsposter till ett parti som har en kommunist som ledare. Det tror vi folk vill veta, före valet.

Att innan alliansarbetet startat på allvar, diskutera skatteutjämning, högskolor, procenttal i sjukersättningar och annat har ett begränsat värde. Men vi återkommer med besked på dessa och andra områden, var så säkra.

Men vi kan säga så mycket att då det gäller högskolan så var en av oss nyligen och hörde högskolans rektor. Hon sa exakt så här efter ett möte hon hade haft med Tomas Östros, då fortfarande ansvarig minister: "Högskolan Dalarna skulle nu få en vilopaus, inga mera resurser".

Vi är ledsna att s-ledamöterna troligen inte visste om detta "resursstopp" till skolan. Vi är oroliga över att (s) låter miljöpartiet och vänsterpartiet vara med i en uppgörelse om det svenska försvaret. Vi är oroliga över att socialdemokraterna totalt tänker styras av miljöpartiet då det gäller höjningen av skatten på bensin. Den slår hårt mot alla i Dalarna.

Vi är oroliga över vad som håller på att ske med kommunikationerna i Dalarna, tågtrafiken till/från Stockholm och vad som sker med hotet om kraftiga neddragningar för Tåg i Bergslagen.

Här hjälper det inte bara "att vi ska tala med regeringen" som en av s-företrädarna alltid säger. Dessa samtal, som ofta får hög prioritet i media, ger sällan något.

På landstingsnivå finns motsvarande arbete mellan oss. Vi från Alliansen hoppas på rent spel och ärliga tag i kommande debatter kring de regeringsalternativ som folket ska välja mellan.

ROLF GUNNARSSON,

LENNART FREMLING,

ULRIK LINDGREN ,

KENNETH JOHANSSON

Rolf Gunnarsson (m), Lennart Fremling (fp), Ulrik Lindgren (kd) och Kenneth Johansson (c) sitter alla i riksdagen för Dalarna.

Mer läsning

Annons