Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt & opinion Sikta på makthavarna över kassan

Annons

Oavsett var vi bor och oavsett om vi är sjuka eller friska, arbetsgivare eller anställda, läkare eller patient, gamla eller unga har vi alla ett intresse av att vårt gemensamma sjukförsäkringssystem fungerar. Vi är alla med och betalar för den sjukförsäkring vi behöver eller kan komma att behöva.

I dag är det landets försäkringskassor liksom enskilda handläggare som ensamma får bära hundhuvudet för sjukförsäkringens skenande kostnader och för tillämpningen av gällande lagar och regler.

Dagligen får de finna sig i att bli beskyllda för att agera inhumant, vara cyniska, människofientliga och till och med ute efter att sänka läkarnas status när sjukskrivningar ifrågasätts och inte automatiskt leder till ersättning. Låt oss klargöra två saker. För det första är det inte, och har aldrig varit läkarnas uppgift att besluta om rätten till sjukpenning. Läkaren ska till försäkringskassan lämna ett medicinskt underlag. Om du inte kan arbeta på grund av sjukdom ska intyget styrka detta.

Det är sedan försäkringskassan som bedömer rätten till sjukpenning helt enligt de lagar och regler som man är skyldig att följa. Det må vara hänt att de paragrafer i lagen om allmän försäkring som styr rätten till sjukpenning är kontroversiella. Men de är glasklara och ger definitivt inte utrymme för några godtyckliga bedömningar.

För det andra: Om långtidssjukskrivningarna fortsätter att öka kommer kostnaderna till sist att bli så stora att hela systemet riskerar att urholkas. Vill vi det? Eller är det dags att förändra hela systemet?

Är vi missnöjda med dagens sjukförsäkring och hur den tillämpas hjälper det inte att skjuta budbäraren. Sikta mot dem som har makten att förändra!

Det är riksdagen som stiftar våra lagar, regeringen som skapar förordningar, statliga myndigheter som skriver föreskrifter och allmänna råd och i det här fallet är det försäkringskassan som tillämpar alltihop.

Försäkringskassans handläggare är varken änglar, poliser, läkare eller jultomtar. Deras uppgift är att se till att de som har rätt till sjukpenning får det - men inga andra - och att det sker på ett konsekvent och rättvist sätt. De strävar inte efter att framstå som duktiga och de drivs inte av spariver. Det är så enkelt att de faktiskt bara gör sitt jobb: De ser till att våra skattepengar används på rätt sätt.

STEFAN PAAVO,

ELISABETH HAMILTON

Stefan Paavo är chef för Försäkringskassan i Dalarnas län och Elisabeth Hamilton är

direktör för Försäkringskassan

i Jönköpings län.

Mer läsning

Annons