Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt om alkoholskatten

Annons

Debatten om alkoholskatterna var planerad av IOGT-NTO sedan länge. Men frågan har hettats upp ordentligt sedan det blev känt att Spendrups har problem och överväger att säga upp personal.

- Alkoholpolitiken är obegriplig. Skatterna måste sänkas, annars hotas jobben.

Den varningen utfärdade Ivan Eriksson, ordförande för bryggeriarbetarna på Spendrups i Grängesberg, i tidningen när bryggerijättens problem blev kända. Och han upprepade den i gårdagens debatt.

Men han och de övriga 360 anställda i Grängesberg fick ingen större förståelse för kravet på sänkta skatter under debatten.

- Vi kan inte bara ta hänsyn till sysselsättningen, sa Rolf Ohlsson, vänsterpartist i riksdagen och en av debattdeltagarna.

Han medgav dock att det finns ett samband mellan jobb och alkoholskatt.

- Men folkhälsan är viktigare än jobben. Sänkt skatt leder absolut till ökat drickande, menade Rolf Ohlsson som vill behålla de höga skatterna i Sverige så länge som möjligt.

Debattledaren Sofia Modig höll med.

- Jag har medkänsla med människor som är rädda för att förlora sina jobb, sa hon. Men jag har ingen medkänsla med bryggerierna.

Sofia Modig förklarade sin bristande medkänsla med bryggerinäringen:

- Deras produkter ställer till så mycket elände.

Hade Spendrups och andra bryggerier varit smarta, menade Sofia Modig, skulle de ha hjälpt till att stoppa rätten för privatpersoner att ta med sig mer alkohol från utlandet.

Per-Erik Granström, den debattdeltagare som befann sig på hemmaplan, talade dock för sänkta skatter.

- Om jag fick bestämma skulle skatten sänkas. Tyvärr är jag relativt ensam också bland socialdemokraterna i riksdagen om den åsikten.

Men förr eller senare blir det sänkt skatt, trodde Granström. Det är också enda sättet att bevara Systembolaget.

EWA WIRÉN

Mer läsning

Annons