Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vita sytrådarna var ringmaskar

Annons

De små sytrådarna i isen på gräsmattan var ringmaskar.

Det beskedet har Barbro Dahlgren i Djurås fått av Sven Boström vid Naturhistoriska riksmuseets sektion för evertebratzoologi.

I den kvarvarande isen på gräsmattan fick Barbro se något som hon uppfattade som små maskar.

- De senaste veckorna har jag sett hundratals små trådbitar, 10 till 15 millimeter långa. De ligger infrusna i isen, ihoprullade i små krokar eller ringar, berättade hon.

Barbro, som smält is för att kunna studera "trådarna" i

mikroskop, funderade över vad det var för slags maskar. Tidningen vidarebefordrade hennes iakttagelser och funderingar till riksmuseet, som bad henne att sända över några maskar.

Sven Boström har tittat närmare på maskarna och konstaterat att det rör sig om så kallade enchytreider, som är små ringmaskar och alltså relativt nära släkt med de vanliga daggmaskarna.

- Dessa maskar är inga skadedjur, utan deltar i nedbrytningen av organiskt material och således mycket nyttiga för ämnesomsättningen, till exempel kol och kväve, i marken. Massuppträdandet beror förmodligen på att värmen tinar upp det översta marklagret, som blir blött när marken är frusen längre ner. Smådjuren drivs upp till ytan eftersom de annars riskerar syrebrist. I provet fanns det också gott om hoppstjärtar (ordningen Collembola, som är primitiva insekter) och en del kvalster. När det sedan återfryser kommer inte djuren att klara sig eftersom deras celler fryser sönder, berättar Sven Boström.

Han tycker att Barbro ska vara glad över att det finns gott om nedbrytare i gräsmattan:

- Det tyder på att det är en bra balans i marken.

Mer läsning

Annons