Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill visavägen ut tillnärnaturen

Annons

- Människor ska inte behöva åka till ett naturreservat för att uppleva naturen. De ska kunna göra det runt knuten, säger länskonsulent Lillian Lundin på Naturskyddsföreningen Dalarna.

Men ibland kan man behöva hjälp för att hitta den där och därför arrangerar Naturskyddsföreningen tillsammans med Ornitologiska föreningen och Studiefrämjandet kurser runt om i landet för närnaturguider.

Helgens kurs i Falun lockade till sig 24 personer från Dalarnas och Gävleborgs län.

- Vi hade kölista till och med och det är roligt att så många vill lära sig det här, säger Lillian Lundin.

Det går alltid att uppleva något även om det bara är en bit från hemmet, hävdar hon. Det kan handla om så enkla saker som att vända på en stubbe och se vad som finns under, att titta på trädens knoppar eller kolla in vilka fåglar som finns.

- I lördags såg vi en berguv vid gruvan, säger Lillian Lundin.

Kursen, som handlar om ren guideteknik, inleddes den dagen med att projektledaren Eva Lindberg gjorde alla kardinalfel en guide kan göra. Deltagarna fick sedan räkna ut vilka de var.

I går tränade de på att guida varandra. Det gäller att kunna göra en guidning som passar alla antingen de är handikappade eller kommer med en barnvagn. Och det är också bra om man kan väva in både kultur och historia i guidningarna.

- Men det viktigaste är att förmedla känslan av välbefinnande, för alla mår bra av att vistas ute i naturen, säger Lillian Lundin som tycker att citatet "Om allt hopp är ute är det synd att sitta inne" passar i alla lägen.

När guiderna blir godkända kan de marknadsföras på Naturskyddsföreningens hemsida. Där kan de som vill ha en aktiv utomhusaktivitet hitta dem.

Vilka kunder vänder ni er då till?

- Ja, alla.

- Det kan exempelvis vara folk från kommunen, politiker, stavgångsfolket och företag som tänker i termerna friskvård och inte minst invandrarna, säger Lillian Lundin.

Hon berättar om en mycket lyckad satsning på invandrare som Orsakretsen gjort. Temat för närnaturguidningen var svamp och den blev jättepopulär.

- Det var många som ville lära sig om svenska svampar för att kunna använda dem i matlagningen, säger Lillian Lundin.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons