Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill underlätta vardagen för de funktionshindrade

Annons

Det är Lukas Olofsson, 12 år, Marcus Andersson, 12, Christoffer Grahn, 13, Magnus Andersson, 13, och Johan Nicklasson, 13, som genomfört ett projektarbete om funktionshinder och tillgänglighet.

- Vi har fått en och annan Djuråsbo att höja ögonbrynen. Några har frågat oss vad vi hållit på med, men de flesta har bara sneglat på oss och undrat vad vi sysslat med, berättar killarna.

Förklaringen är att de jobbat med den teoretiska delen i First Lego Leuge, FLL. Inför en tävling i Cosmoz den 13 november ska de dels bygga en robot och programmera den så att den klarar förutbestämda uppgifter, dels lösa ett teoretisk problem som i årets tävling handlar om handikappanpassning.

Under måndagen presenterade killarna sina erfarenheter och sina förslag till problemlösningar för kommunens handikappkonsulent Eva Svensson.

De berättade bland annat att de blev förvånade när de upptäckte hur många och stora svårigheter som funktionshindrade möter i sin dagliga tillvaro.

I FLL-tävlingen deltar ungdomarna under lagnamnet Djurås glada gäng. Det är tredje året i följd som killarna ställer upp i tävlingen, vilket innebär att de åldern till trots kan titulera sig veteraner.

- Dessutom är vi ett av få lag som inte jobbar med FLL på skoltid, utan uteslutande ägnar fritid åt tävlingsuppgifterna, berättar killarna, som har två föräldrar - Susanne Nicklasson och Åsa Andersson - som lagledare.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons