Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill styra Malung åt vänster

Annons

Jobben, skolan, barnomsorgen, vården och äldreomsorgen, kampen mot drogerna och större plats för kulturen är andra viktiga frågor enligt v. Men samtidigt understryker vänsterfolket att det är kärva ekonomiska tider.

- Det kommer att bli tufft och det ska vi inte dölja för väljarna, fastslår Lena Olsson, partiets listetta i Malung.

Den skarpaste lokala frågeställningen mellan blocken gäller en eventuell utförsäljning av vissa kommunala skogar samt kommunens ägande i elverket. Vänstern ivrar där för att behålla ägodelarna.

- Det är ändå en intäktskälla och ska det säljas så ska det säljas i ett läge där det verkligen är kris. Där är vi inte än, säger Ola Olin.

Däremot kan det övervägas om inte kommunen ska ta ut mer från elbolaget och då öka eltaxorna. Dessutom finns där en inbyggd skevhet i systemet i och med massturismen i Transtrandsfjällen. Den går igen på många områden där kommunen har utgifter utan att få motsvarande inkomster från fjällen.

- Det kan inte vara rimligt att kommuninvånarna i praktiken får subventionera fritidsbebyggelsen, säger Ola Olin.

I den problematiken ingår också fastighetsskatten som hamnar i den kommun husägaren är skriven och de många arbetarna i vinterns Transtrandsfjäll. Många vistas och jobbar långa tider i fjällen och behöver kommunal service - men deras skattepengar gynnar andra kommuner.

- Där måste vi arbeta från lokal till riksnivå tillsammans med andra turistkommuner med liknande problem för att hitta en mer rättvis lösning, konstaterar Lena Olsson.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons