Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill skapa ridled runt Siljan

Annons

I Leksand har arbetet kommit långt och en test av deras ridled kan bli aktuell redan till sommaren. Då ska det gå att rida till Åsengården.

Förhoppningen är att nästa sommar skapa en ridled som ringar in hela Siljansbygden.

I Mora och Orsa leder Inger arbetet tillsammans med bland andra Kristina Sundin, Orsa, och Marianne Björklund, Våmhus. Efter träffar i studiecirkelform har en ideell förening bildats och projektpengar har beviljats till en förstudie.

Projektet finansieras av Wäxthuset, som är ett LRF-ägt projekt med syfte att stärka företagande på landsbygden, samt ram-programmet för Mål 1 i Mora och Orsa kommuner. Både formerna av stöd är i grunden EU-bidrag.

Sedan en månad är Inger anställd projektledare för att genomföra den förstudie som ska utmynna i ett riktigt projekt.

- Hela idén med en ridled bygger på landsbygdsföretagande. Ridleder är någonting som kommer allltmer både i Sverige och resten av Europa, säger Inger Bengtsson.

Grunden för en verksamhet är att ett antal värdgårdar finns längs en led. Värdgårdarna hjälps åt att underhålla ridleden samt erbjuder kost och logi för både ryttare och häst av varierande bekvämlighetsgrad. En "bed and box" service där hästen får tillgång till stall och det finns olika former av mänsklig övernattning från tält till nattlogi med tre-rätters meny.

Inger Bengtssons familjegård i Garsås är tänkt som knutpunkt för binda samman ridlederna i Rättvik och Mora-Orsa. Kristina Sundin med familj bedriver lantbruk i Orsa.

- Vi har sedan tidigare besökare under satsningen "Bo på lantgård" samt kör turister med hundspann i Grönklitt. Ridleden skulle bli ytterligare en del i verksamheten.

Marianne Björklund i Våmhus planerar också för att ta emot ridledsbesökare med möjlighet till helpension.

Enligt Inger Bengtsson kan listan göras lång på aktiviteter kring en led med guidning, ridturer, hästuthyrning, försäljning och verksamheter för övriga familjemedlemmar. Dessutom ska rastplatser göras i ordning där hästar kan vattnas med möjlighet till matrast.

Arbetet med förstudien har kommit en bra bit på väg. Inger har stöd av Ridled Ovansiljans styrelse, en interimsstyrelse. Den 13 april är första årsmötet inplanerat.

Den sista juli ska projektbeskrivningen vara klar. En viktig bit att lösa är marknadsföringen.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons