Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill samla Norets gårdar mellan pärmar

Annons

Noretborna Arne Östlund och Börje Eriksson är två av ivrarna för den nya boken.

- Det har funnits idéer om den här boken en tid och vi hoppas att det ska kunna gå i lås.

Alla gårdar i Noret ska alltså dokumenteras och deras historik sammanställas, så långt bakåt det är möjligt. Mycket av bild-

materialet är redan klart. Fotograf Anders Westhed har kuskat runt med kameran i Noret och under sommarhalvåret 2002 fått klart större delen av nödvändigt bildjobb. Det rör sig om dryga hundratalet bilder.

Men det tarvas text också och en hel del material från olika håll behöver sammanställas. Det gäller bland annat att gå igenom befintlig litteratur och vaska fram lämplig Noretiana - det finns mycket att hämta i olika arkiv. Mycket forskning tarvas och primärt planeras också ett grundligt fältarbete.

- Det är viktigt att först intervjua byfolket.

Och det är en nog så viktig uppgift - det gäller att dokumentera de äldres bygdekunskap medan den fortfarande finns tillgänglig. Mycket av det som för bara någon mansålder sedan var självklar vetskap har redan gått förlorad i takt med att generationen försvinner.

Huvudansvaret för fortsatt planering är Bengt Liss. Någon tidsplan för utgivning är inte spikad och i nuläget gäller det att gå vidare i planeringen, sondera möjligheterna till eventuella bidrag från olika samhällsinstanser och räkna på hur stor upplaga som är realistiskt.

Noretborna av anno 2003 utgör inte så stort numerär som fordom, men det finns åtskilliga ortsbor och deras ättlingar i förskingringen som skulle kunna tänkas vilja ha boken.

- Vi hoppas att få byborna med oss på det här projektet och kommer att kalla till en träff i bystugan för alla som är intresserade.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons