Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill öka farten i turismnäringen

Annons

Jan Gunnarsson från Turistrådet betonade innebörden av ett vinnande värdskap genom att hänvisa till ett citat från racerföraren Mario Andretti: "Om du känner att du har koll på läget, så kör du inte tillräckligt fort".

Mario Andretti var framgångsrik på racerbanorna under 70- och 80-talen. Men han var nyligen tv-aktuell sedan han under träning spektakulärt voltade tre varv med racerbil i 300 kilometers fart och landade på hjulen med ett blåmärke på hakan.

Men Jan Gunnarssons andemening med citatet är att det inte räcker med att bara le inför en besökare eller turist.

Med ett vinnande värdskap poängterade Jan Gunnarsson att precis alla, gammal som ung, verkligen känna sig välkomna.

Lotta Hernek berättade om "Designens betydelse för regionens utveckling". Hon gick igenom den digra och formkreativa design som redan finns i Siljansbygden likt Leksandsstolen, Morakniven, dalahästen med mera.

Med den rika designarsenalen till grund hoppades Lotta Hernek att Siljans hantverkare ska vara lika duktiga på finna nya saker.

Lars Axelsson från Idre Fjäll gick igenom vilka faktorer som gett Idreanläggningen dess framgångsrika tillväxt.

Ronny Svensson från Bergslagsgruppen presenterade tio olika punkter, som är betydelsefulla för att Siljansregionens framtid.

Bland annat pekade han på behovet att Siljansregionen bygger upp en egen högskola, inte filial till högskolan Dalarna, utan en egen enhet i funktion av samarbetspartner med övriga högskolor i Norden. Bland annat för att utveckla kunskap till småföretag och utbilda kvalificerad personal. Andra punkter Ronny Svensson syftade på var en kraftig utbyggnad av infrastrukturen, behovet av nya mötesplatser samt en smart rekrytering för att täcka in behovet av arbetskraft.

Region Siljans vd Maria Engholm uppger att den första dagens föredrag utgör goda referenser inför torsdagen, då bland annat Siljanskommunernas arbetsutskott för respektive kommunstyrelse ska delta. Bland annat ska förslag tas fram för hur Region Siljan ska utveckla sitt arbete.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons