Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill länka för framtiden

Annons

I dagarna får ett 50-tal företag i Gagnefs kommun brev från Framtidslänken, en projektgrupp bestående av fyra kommuninvånare med skiftande bakgrund, men med mycket gemensamt.

När Carina Jacobsson förra året flyttade från USA till Gagnef var det faktiskt andra gången hon valde att bosätta sig i kommunen.

Siv Jansson är "urinvånare" och vill ogärna lämna sin fädernesbygd Mockfjärd.

Anette Bladlund och Mikael Johansson vill också bo kvar i Mockfjärd, där de tidigare drev ett företag.

- Vi trivs i kommunen och våra barn går i en bra skola och har trevliga kamrater. I den situationen är det svårt att bryta upp för att söka jobb på annat håll, förklarar Anette och Mikael.

- Men vi inser att ingen kommer hem till oss och erbjuder oss jobb. Vi och andra arbetssökande måste engagera oss och anpassa oss efter de behov som företagen har. För att vi ska kunna anpassa oss genom exempelvis utbildning måste vi veta mer om företagens behov i dag och i framtiden, säger Carina Jacobsson.

Hon och hennes kamrater hoppas få träffa representanter för företagen och ta del av deras framtidsplaner och önskemål när det gäller den framtida personalens kompetens.

- Även företag som inte får brev från oss är välkomna att kontakta oss och delta i projektet, säger Siv Jansson och berättar att gruppen fått låna en kontorslokal i före detta Lindbyverken i Mockfjärd.

Kommunen, arbetsförmedlingen och Komvux stöttar projektet och under projekttiden får deltagarna aktivitetsstöd.

Under den närmaste månaden ska kvartetten träffa företagsrepresentanterna och sammanställa resultatet av "intervjuerna". Målet är att det ska vara till nytta för företagen, de arbetssökande, arbetsförmedlingen och i förlängningen även för kommunen.

- Vi hoppas kunna ge andra arbetssökande tips om hur de ska bete sig för att få jobb, samtidigt som vi underlättar företagens nyrekrytering och bistår arbetsförmedlingens personal med ett synsätt som förhoppningsvis är otraditionellt, förklarar Carina.

Mikael tillägger att gruppmedlemmarna absolut inte tror att de kan prestera några universallösningar, utan att de "bara" vill göra ett försök att utveckla kontakterna mellan arbetssökande och arbetsgivare.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons