Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill ha mer – nu

Annons

- Ju mer vi jobbar, desto fler arbetsuppgifter får vi. Men det märker vi inte i plånboken, säger Marie Ganters, barnmorska på Britsarvets vårdcentral.

Årets löneförhandligar är inte klara och något svar på brevet som skickades i juni i år har ännu inte kommit från landstingets sida. Detta har väckt missnöje hos distriktssköterskorna på Britsarvets vårdcentral, som nu ser dystert på framtiden:

- Jag är väldigt pessimistisk. Jag tror inte att det kommer att bli bättre, säger Marie Ganters.

I brevet som de 13 distriktsköterskor har skrivit till de ansvariga på landstinget beskriver de sina arbetsuppgifter och sin kompetens. "Frågan vi nu ställer oss är om landstinget Dalarna vill ha den här kompetensen kvar?" skriver sköteskorna. I brevet uttrycker de sitt missnöje med nuvarande löner, som inte motsvarar deras tyngre arbetsbörda och deras utbildningsnivå.

- Vi har varit missnöjda med våra löner i tjugofem år. Vi trodde att de skulle rätta till det i år. Men lönebudet som vi fick känns skamligt, säger Inger M Johnsson, distriktsköterska på Britsarvets vårdcentral.

- Och nu är gränsen nådd! säger Marie Ganters.

Brevet skrevs efter att distriktsköteskorna har tagit reda på årets löneökning. Barnmorskor och distriktsköteskorna säger att de inte kan acceptera detta bud, med tanke på deras kompetens i form av utbildning, erfarenhet och ansvarsområde och anser att minimilönen bör vara minst 22 000 kronor.

Distriktssköterskorna har fått stöd från läkarna på Britsarvets vårdcentral. Läkarna har skrivit ett brev till de ansvariga på landstinget , där de bland annat nämner att distriktssköterskorna delvis har övertagit flera av läkarnas tidigare arbetsuppgifter, utöver sina tidigare arbetsuppgifter. Därför anser läkarna att det bör utgå skälig ekonomisk ersättning till distriksköterskorna och barnmorskorna.

"I annat fall", skriver läkarna, "riskerar vi att bli av med duktiga och högt kvalificerade distriktssköterskor/barnmorskor och kommer att få se hur versamheten på vårdcentralen rasar samman".

Efter att brevet skickades har en distriktssköterska redan sagt upp sig och tagit ett bättre betalt jobb.

På Britsarvets vårdcentral är många i dag beredda att säga upp sig för att ta ett bättre betalt arbete om man inte går med på deras krav. Andra alternativ är att avsäga sig de uppgifter som egentligen är läkarens uppgifter eller vägra ta ansvar för utökat område vid sjukdom eller ledighet, eller vägra ta emot nya elever från sjuksköterskeutbildningen, skriver distriksköterskorna i sitt brev.

MIRA MICIC

Mer läsning

Annons