Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill ha bättre miljö

Annons

Det var elever från Djuråsskolans miljöråd i låg- och mellanstadiet, från förskolan till årskurs sex, som i går överlämnade en redovisning av den "toalettspolningsdag" som genomförts på skolan. Skrivelsen, som lämnades till kommunens gatu- och va-

chef Jan Frimodig och fastighetschefen Rolf Olérs, innehöll även några frågor till kommunen.

-Djuråsskolan har inte bara en musikprofil, utan också en stark naturprofilering. Vi har ett miljöråd, med representanter i varje årskurs från förskolan till sexan, som träffas varje fredag, berättade Anders Tjernberg, en av de lärare som fanns på plats när eleverna träffade kommunens representanter.

Under november förra året genomförde låg- och mellanstadiet på Djuråsskolan en "toaletsspolningsdag". Syftet var att kartlägga hur mycket vatten som förbrukas vid skolans toaletter. Enligt beräkningar som elever och lärare gjort används ungefär 4000 liter per dag på låg- och mellanstadiet.

Eleverna har också tittat på hur vattenförbrukningen kan minska, och en idé är att detta kan ske genom så kallade lågspolande toaletter. I sin skrivelse till kommunen frågar sig skolans miljöråd bland annat hur kommunen ställer sig till denna idé, och om det skulle innebära någon märkbar ekonomisk vinst om lågspolande toaletter installerades.

Projektet är bara en liten del av det arbete kring miljöfrågor som bedrivs på skolan.

-Hela skolan är involverad, och även barnens familjer genom att eleverna får olika hemläxor. Det handlar ju om barnens framtid, att de ska växa upp i ett hållbart samhälle, säger Torkel Rotwold, lärare på skolan.

Djuråsskolan har sedan tidigare av organisationen Håll Sverige rent certifierats med så kallad grön flagg-en miljöutmärkelse som är särskilt anpassad för skola och förskola.

-Men vi måste förstås fortsätta arbeta med miljön för att få behålla den gröna flaggan - och det är något som vi kämpar för nu, betonar lärarna Anders Tjernberg och Torkel Rotwold.

Det är nu tredje läsåret i följd som Djuråsskolan arbetar med olika teman som rör natur och miljö.

I år är temat vatten, och eleverna ska förutom vattenförbrukning titta närmare på vattnet som kraft i energiframställning och på vattnets kretslopp.

Skrivelsen till kommunen har förutom målsättningen att minska vattenförbrukningen naturligtvis också ett pedagogiskt syfte.

Eleverna ska lära sig hur man kan påverka. Och på kommunen blev de väl mottagna och utlovades ett skriftligt svar på sina frågor.

- Vi tittar gärna på det här. Det är intressant och det är bra att ni engagerar er i miljöfrågor, sade Rolf Olérs.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons