Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill ha bättre jakt

Annons

För en tid sedan hade man också kallat till ett jaktmöte dit ett drygt tjugotal jägare från Öje kom, och från Jägarförbundet i Falun fanns Hans Johansson på plats.

Han gav en mycket utförlig information vilka regler som gäller och hur en viltvårdsområdesförening fungerar.

Det som aktualiserat frågan är att under senare år har personer utanför kommunen köpt mark i Öje och sedan tagit dessa marker ur jakten. Det gör att man får mycket splittrade förhållanden som kan undvikas om man lyckas med att bilda en viltvårdsområdesförening.

Nu har man också satt in en offensiv för att få namnpåskrifter av markägare för att man skall bilda att område i stället för en jaktvårdsförening. Detta arbete har redan startat och en hel del markägare har skrivit på.

Det krävs en viss procent både när det gäller areal och antalet markägare för att man ska kunna bilda en viltvårdsområdesförening, det hoppas nu jägarna i Öje att man ska klara av.

Men det kommer naturligtvis att vara tidskrävande och man får räkna med att det kommer ta minst ett par år innan man är framme vid målet. Men det gäller att lyckas få den markareal och påskrifter av markägare som ställer sig bakom bildandet av en viltvårdsområdesförening innan några beslut kan fattas.

Bland jägarna har det varit en total uppslutning bakom det här och för att säkra den framtida jakten är det viktigt att man i framtiden inte har en jaktvårdsförening utan att man får en viltvårdsområdesförening.

Men innan några beslut kan tas i den här frågan krävs ett omfattande arbete med att få markägare att skriva under.

Det arbetet hoppas man kunna genomföra under det närmaste året och en dröm är att man till älgjakten hösten 2006 ska ha en fungerande viltvårdsområdesförening i Öje.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons