Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill göra valfråga av mobbning på jobbet

Annons

- Det här är en häxprocess. Vi måste göra dalauppror!

300 personer tar sitt liv på grund av mobbning i Sverige i dag, säger Anita.

Under många år har både Anita och Katarina kämpat för att få upprättelse från sina tidigare arbetsplatser. De har många års hård kamp bakom sig, en kamp som inneburit både ilska och förtvivlan och en rad skrivelser och samtal med fackliga representanter, socialförsäkringsnämnden, försäkringskassan, läkare, psykologer och psykiatriker.

Båda har haft turen att ha ett stort nätverk omkring sig som hjälpt till att stötta i processen. Men båda önskar de att det skulle ha funnits en enklare väg att gå och det är först nu som de känner att de är starka nog för att hjälpa andra i samma situation.

- Många skyller på utbrändhet när det i själva verket är fråga om mobbning. Jag har pratat med så många utsatta människor och de måste få hjälp. 99 procent kommer från den offentliga sektorn som främst består av kvinnor. Människor kan bete sig som djur i flock och bara överge en ensam människa. Facket måste ta sitt ansvar, säger Anita.

I går bjöd Anita Vallstedt och Katarina Dicander in kristdemokraterna Ulf Björklund och Katarina Gustavsson till en diskussion där förslag som att införa en systematisk övervakning av chefer och arbetsledare kläcktes.

- Det borde finnas ett resurs-centrum i länet dit människor som utsätts för mobbning kan vända sig. Det här måste uppmärksammas, säger Katarina Gustavsson.

I arbetsmiljölagen finns en speciell del som handlar om särbehandling i arbetslivet, något som enligt kristdemokraterna inte beaktas tillräckligt när personal rekryteras på olika arbetsplatser.

- Jag tror att kvinnor är mer utsatta för det psykiska våldet. Inom offentliga sektorn arbetar till stor del kvinnor och här finns både otydliga chefsroller och en vag policy, säger Ulf Björklund.

Fotnot: I juni startades föreningen Stopp mot kränkande särbehandling i arbetslivet: Mer info hittar du på: www.foreningenstopp.se

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons