Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill ge barnen slöjdglädje

Annons

Det finns en mängd ungdomar som är intresserade av slöjd och hantverk men det finns ett stort hinder.

- Är du intresserad av idrott, musik eller någonting annat, finns det ofta en mötesplats av något slag för de yngre. Det gäller inte för de som är intresserade av slöjd och hantverk, där saknas den naturliga mötesplatsen, säger Charlotta Gille.

Nu har en kraftfull satsning gjorts för att skapa de här mötesplatserna så att slöjden kan bli ett naturligt val för de yngre.

- Grundtanken är att få igång en mer varaktig slöjdverksamhet för barn och ungdom. En verksamhet som de även kan ägna sig åt under fritiden. Med det hoppas vi nå fram till att barnen ska få känna glädjen i att arbeta med praktisk slöjd och att arbeta med sina händer. Samtidigt innebär det att Dalarnas slöjdtraditioner förs vidare till nästa generation.

Dalarnas kommuner har bjudits in att delta i projektet. För att nå ut till så många som möjligt har projektet delats in i olika steg.

- I det första steget har vi haft utbildningsdagar för slöjdlärare och andra som i sitt arbete möter barn och ungdomar. I det pågående andra steget genomför vi handledarutbildning för de som arbetar eller vill börja arbeta med slöjd i olika former i barn- och ungdomsgrupper. Målet är att handledarutbildningen ska medföra att handledarna så småningom startar verksamheter av något slag i hemorten, förklarar Charlotta Gille.

Den utbildning som handledarna får omfattar 38 lektionstimmar.

- Efter en introduktionskväll i Orsa hembygdsgård, har vi haft två heldagar i Falun där personer från andra delar av landet berättat om vad som varit lyckat, och vad som varit mindre lyckat i deras satsningar. Vi har också haft kvällsträffar, där vi diskuterat vad man kan göra för att få igång barn- och ungdomsverksamhet i den egna hemorten, slöjdat praktiskt och provat på olika tekniker som lämpar sig för yngre slöjdare.

Avslutning på handledarutbildningen blir det i Mora folkhögskola den 20 november.

- Tidigare har hemslöjdskonsulenterna Ulla Berglund Brasch och Fredrik Eriksson medverkat i utbildningen. Vid avslutningen kommer även Lennart Nygårds att berätta om ungdomsarbetet i Rättvik, bland annat Finnbackalägret.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons