Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill filma kunderna

Annons

Den senaste misshandeln av en taxichaufför skedde i Smedjebacken i lördags natt. Det var en kvinnlig taxichaufför som fick ett hårt slag i ansiktet av en kund efter tjafsande om priser och betalning. Händelsen är polisanmäld.

- Den som inte har något att dölja behöver ju inte oroa sig för övervakningskameran. Den funkar också som en avskräckande grej, menar Andres Vithma vid Taxi Falun.

Redan finns det övervakningskameror i taxibilar i andra städer. Och det lär inte bli några problem för taxibilarna i Falun-Borlänge heller.

- Uppfyller man bara de tekniska kraven så lär de få tillstånd i likhet med taxibolag på andra ställen, säger Christer Hedberg, handläggare vid länsstyrelsens rättsenhet.

De 40-tal taxibilar som finns under Taxi Falun respektive Taxi Borlänge har nyligen utrustats med GPS-system som gör att centralen kan följa taxibilarna.

- Rent säkerhetsmässigt är det ännu bättre än kameraövervakning. Nu blir vi synliga från centralen. Det har vi inte varit förut, säger Hans Geschwind, ordförande i Taxi Falun.

- Kameraövervakningen är mer till för att få bildbevis när något redan inträffat. Men det kan också ha en avskräckande effekt.

Andreas Vihtma konstaterar att det är ett utsatt yrke att köra taxibil. Ensamjobb vid tidpunkter där många ljusskygga personer är ute.

- Det är klart att man är orolig många gånger. Tidigare var det ett rent storstadsproblem med hot och överfall. Men det kryper häråt. Själv har jag klarat mig rätt bra, men jag har kollegor som råkat illa ut, berättar Andres.

Men att investera i en övervakningsutrustning kostar också en hel del pengar för taxiägaren.

- Jag tycker att det borde kunna gå att få någon typ av bidrag från samhället för detta, säger Andres.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons