Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill bjuda på rovdjurskunskap

Annons

Bakom utsällningen står Orsa kommun och Orsa Grönklitt.

- Utställningen är en uppföljning på förra sommarens utställning. Den fanns då i centrala Orsa och hade cirka 8 500 besökare. Vi ville göra något mer omfattande i år, säger Anders Björklund, turistchef vid Orsa kommun.

Orsa Grönklitt vill visa att de är mer än bara en djurpark. De vill ge kunskap och fakta om rovdjuren som finns i Sverige.

- Vi har bjudit in ett antal utställare för att de ska få ge sin version av vildmark och rovdjur.

- Det vi vill med utställningen är att aktivt bidra till ökad kunskap, oavsett vad man tycker om rovdjur. Vi vill vara ett slags forum för detta, och vare sig inställning så är vår förhoppning att alla lär sig något nytt genom att besöka utställningen, säger Mikael Ahlerup, vd för Orsa Grönklitt.

Anders Björklund har ritat och byggt upp utställningen i samråd med de olika utställarna. Anders har också en egen del av utställningen där han visar sina erfarenheter av rovdjur, som han studerat under 20 års tid.

Sammanlagt finns 15-20 utställare med. En monitor heter "Orsa i världen", där det presenteras internationella kontakter. Orsa Grönklitt har bland annat samarbete med Japan och Sri Lanka, som också har björnparker.

- Det är främst så att Japan och Sri Lanka lär av Orsa och inte tvärt om. Japanerna har till och med varit här på besök, säger Anders Björklund.

I samband med utställningen kommer det gästföreläsare inom vildmark och rovdjur till Orsa. I anslutning till utställningstältet ligger barnens eget rovdjursrum. Ansvarig för det är Lisa Persson, som har flera års erfarenhet inom ämnet. Hon har bland annat deltagit i Skandinaviska björnforsk-ningsprojektet. Lisa fungerar också som en lekledare.

- Härinne har vi byggt upp ett riktigt björnide som barnen kan krypa in i. Jag har också spårstämplar som vi trycker av i sand för att se hur djurens spår ser ut. Grundidén är att barnen ska lära sig mer om rovdjur och på så sätt motverka att de blir rädda och får fördomar, samtidigt som de har roligt, säger Lisa Persson.

SOFIA WESTMAN

Mer läsning

Annons