Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De växte ur sin kyrka

Annons

Så ser schemat ut för Korskyrkans församling, som får uppleva det unika i vår tid, att en frikyrkoförsamling måste bygga nytt för att få mera plats för ett alltmer växande församlingsarbete. Korskyrkan tillhör Örebromissionen.

Bygga och bygga, förresten - det är gamla Konsumbutiken vid Sveaborgsgatan som skall bli ny kyrka i Kvarnsveden och som stått tom ett par år.

Denna butik vid Sveaborgsgatan byggdes så sent som 1973.

Församlingen, som bildades i maj 1938 och som byggde egen kyrka året därpå, har sedan flera år tillbaka varit trångbodd. Den byggnaden ligger längre upp på Sveaborgsgatan.

Alltså: verksamheten vid den relativt unga Konsumbutiken lades ner och lokalerna blev tomma. Efter ett par år anmälde sig Korskyrkans församling som köpare. Priset var 2,1 miljoner kronor.

Lång tid har nu flitiga församlingsmedlemmar varit i arbete för att göra en matvaruaffär till kyrka.

Över femtusen arbetstimmar har man hittills noterat. Och omkostnadskontot för material har gått på en miljon kronor - här finns i dag ingen skuld. Här kan noteras stor offervillighet och därtill allmän givmildhet.

Systematiskt arbetas nu måndag och onsdag eftermiddagar - då rycker pensionärerna in - och på lördagar, då eget rutinerat yrkesfolk träder till.

Mycket är klart, alla tak är färdiga, toaletter håller på att kaklas och färger väljas till olika rum.

Det är Karin Berglund som berättar om allt som gjorts och som ska göras. Hon är en av de många ivrarna som dag från dag ser ett kyrkbygge växa fram.

Kyrksalen kommer att få plats för tvåhundra personer. Utanför stora salen ligger kyrktorget med höga sköna fönster. I övrigt finns lilla salen, styrelserum, ungdomsrum pastorns expedition, rum för barnpassning.

Meningen är också att kunna öppna kafé för Kvarnsvedsborna och andra. Här har man inredningen för gamla charken att falla tillbaka på. Det blir välkommet för Kvarnsvedsborna.

Ritningarna har gjorts av församlingsmedlemmen Hans Olof Jansson, som givetvis har följt inredningsarbetet väl. Än så länge är inte alla planerna klara: det är arbetet med estraden som inte är riktigt spikat.

Församlingen har i dag hundra medlemmar.

INGRID THOR

Mer läsning

Annons