Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vandrade längs Kung Sverres stig

Annons

- Det är ett antal år sedan vi startade marschen och vi hoppas att det här ska bli en tradition som kan leva vidare, säger Ingemar Wilhelmsson som var "härförare" denna gång.

De startade vid niotden på lördagsmorgonen från Jägra och vid ettiden kom man fram till en plats som heter "Jonas i Skogen". Där grillade man korv och avslutade årets marsch.

Det var åtta tappra som gick hela sträckan: Ingemar Wilhelmsson, Sangsta Rune Eriksson, Olle Isak , Anneli Saarinen, Bengt-Erik Björklund, Sven Lindberg, Thomas Wilhelmsson och Per-Olof Trosell. De sista kilometrarna var även Daniel Wilhelmsson, åtta år, och Fredrika Wilhelmsson, tio, med och gick.

Platsen "Jonas i skogen" har anor från 1890 då en trägubbe sattes upp av Här Lars Persson, Knekt Erik Matsson och Knut Erik Ersson, alla från Idbäck, och den står än i dag kvar på denna plats, men en ny sattes upp 1990 och invigdes sommaren detta år.

Den är snickrad av Eli Lennart Johansson, och Per-Arne Gunnarsson och Per-Lennart Gunnarsson från Idbäck bistod när man satte upp trägubben.

Det finns naturligtvis en historia också bakom det här, men i helgen blev det slutmålet för de tio som vandrat längs Kung Sverres stig.

- Vi hoppas kunna få med fler deltagare i framtiden. Jag tycker att det här är någonting vi ska vara rädda om och bevara i framtiden, säger Ingemar Wilhelmsson som ledde vandringen - den här gången i bästa tänkbara sensommarväder med både sol och en lagom vind.

Bystugeföreningen arrangerar också en annan marsch varje sommar. Det är en vandring från Älgsjöselen och Byxångselen till Digerberget. För en månad sedan var ett 20-tal personer med. Föreningen har arrangerat den vandringen under ett tiotal år och som mest har drygt 70 personer vandrat.

- Jag hoppas att det är fler som deltar nästa sommar, säger Ingemar Wilhelmsson som framför allt hoppas att fler ungdomar ställer upp i de här marscherna.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons