Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vaktar kolmilan

Annons

Under året har eleverna arbetat med tema Världsarvet. De tre små kolmilorna i Rönndalen är ett sätt att knyta världsarvet till Enviksbygden.

- Kolningen var Envikens bidrag till gruvhanteringen. Elevernas förfäder ägnade sig åt detta, och nu tar barnen upp traditionen, säger elevassistenten Anne Fahlén, som tillsammans med Helena Jansson från fritids kom med idén till projektet.

Förra sommaren gick de en kurs i kolning och lärde sig grunderna.

22 elever i Rönndalsskolans och Övertängerskolans årskurs sex deltar i projektet tillsammans med sina lärare.

Kolmilorna har rests och tätats efter alla konstens regler med ved från barr- och lövträd, "bakar" av ändträ, granris och stybb.

I går eftermiddag tändes milorna. Och nu gäller det att som i alla tider omsorgsfullt vaka, så att inte milorna börjar brinna eller störtar in. I milans mitt kommer temperaturen att stiga till runt 800 grader.

Eleverna har delats in i tre grupper som tar en natt var vid milorna.

- Vi har natten mellan tisdag och onsdag. Det finns ett tält men det blir nog inte så mycket sova, säger Elin Kohlström och Sofie Larsson, två elever som gillar projektet.

- Det här känns kul, säger de.

Kolningen innebär en hel del arbete, även om allt går som det ska. En gång i halvtimmen, dygnet runt, måste milorna "klubbas", för att kontrollera processen. För det ändamålet har eleverna tillverkat egna tunga träklubbor. De har också gjort egna tändpinnar, laddade med näver.

En del mat lagas över öppen eld under veckan.

- Naturligtvis kommer eleverna att få smaka på kolbullar (klassisk kolmilerätt, typ fläskpannkaka. Reds anm.) under veckan, säger Anne Fahlén.

Milorna rivs på fredag och då får eleverna ta hand om resultatet, den färdiga träkolen.

När veckan är över är det meningen att eleverna, förutom mycket praktiskt, också ska ha lärt sig en hel del om historia, hembygden och ekologi.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons