Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vägleder i konsten att skriva

Annons

I deras bok får Bönhus-Anna, död sedan 50 år, och hennes öde tjäna som exempel.

Anna Götlind och Helena Kåks fick idén till boken när de arbetade på Dalarnas forskningsråd och ledde forskningscirklar i lokalhistoria.

- Det har inte funnits något riktigt bra studiematerial. Den här boken har saknats, säger Falubon Anna Götlind, som nu är lärare och forskare på Högskolan Dalarna.

Helena Kåks pendlar från Stjärnsund till Linköpings universitet där hon är doktorand vid Tema Q (kultur och samhälle).

"Handbok i konsten att skriva mikrohistoria" lotsar läsaren genom hela forskningsprocessen, från att samla in material till färdig text.

"Mikrohistoria" är vad författarna kallar historia som utgår från en plats, en person eller en grupp människor.

- Det handlar om att man krymper perspektivet till det lilla och kommer nära människorna. Det kan börja med att man är intresserad av ett lokalsamhälle, en förening eller en särskild person, säger Anna Götlind.

Författarna vill uppmuntra till att skriva just sådan historia som tar avstamp i ett människoöde eller i den lokala miljön, men som är intressant även för utomstående.

I boken utforskas Bönhus-Annas historia för att berätta något mer än bara ett enskilt öde. Hur bidrog samtiden till att forma hennes liv? Vad säger hennes historia insatt i ett större kulturellt och socialt sammanhang?

- Att skriva sådan histora förutsätter grundläggande kunskaper i ett vetenskapligt arbetssätt. De kunskaperna vill vi förmedla i den här boken, skriver författarna.

Boken vänder sig till högskolestuderande, fritidsforskare och den allmänt intresserade. I dag, lördag, presenteras boken på länsbibilioteket i Falun.

Författarna berättar om boken och visar också en liten utställning om Bönhus-Anna.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons