Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De utvecklar Mora

Annons

Vidare är det klart att en näringslivsansvarig åter ska anställas på kontoret efter sommaren. Tills dess köps 25 konsulttimmar i månaden av Peter Isaksson, som ska arbeta mot småföretagen i kommunen.

Att tuf-nämndens tjänstemän Jan-Erik Hellström fritid/föreningsstöd), Åke Nyström (ungdom) samt Niclas Larsson (turism) flyttat in i utvecklingskontoret ger ett mervärde för de utvecklings- och näringslivsfrågor som det sedan tidigare arbetas med i huset, anser Owe Hållmarker.

Utvecklingskontoret är i övrigt för närvarande i stora drag ett projektkontor för stats- och EU-finansierade projekt.

- Samlokaliseringen har den fördelen att projekten ofta har beröringspunkter med tuf-nämndens verksamheter, till exempel Vasaloppsprojektet, säger Owe Hållmarker, som ser stora fördelar i att de som jobbar i huset kan dra nytta av varandras erfarenheter.

- Utvecklingsfrågor bedrivs i och för sig överallt i kommunen, men här i utvecklingskontoret ligger tonvikten på näringslivsutveckling.

De EU-projekt som för närvarande bedrivs i utvecklingskontoret är följande: Vasaloppet som motor för regionens utveckling. Malung, Älvdalen och Mora är berörda kommuner. Birgitta Pettersson och Kerstin Lingqvist arbetar med detta projekt.

Vidare pågår projektet Resurs-centra Norra Dalarna, som är en kompetensbank samt rådgivning/ utbildning för att starta företag. Målgruppen är kvinnor och ungdomar under 25 år. Arbetar med detta projekt gör Sara Markus-Jansson, Inger Pettersson, Margareta Sjöberg och Ulla Karlsson.

Vidare arbetar Johan Boström och Ulla Karlsson med byautveckling i ramprogram 1 och 2. Affärs-och EU-rådgivning förekommer av Inger Pettersson och Johan Boström.

Peter Isaksson, Mora, med eget företag i IT-branschen, har nyligen anlitats som konsult 25 timmar i månaden åt utvecklingskontoret, med uppdrag att undersöka småföretagarnas situation i kommunen. Isaksson finns rent fysiskt på plats i Företagshotellet vid Kyrkogatan.

Utvecklingskontorets chef, Owe Hållmarker, basar nu för ett 40-tal anställda. Han anställdes i Mora kommun 1980 som planeringssekreterare och har även arbetet med övergripande IT-frågor och demokratifrågor. Han har därmed bred erfarenhet från olika områden. Som ny chef för utvecklingskontoret säger Owe Hållmarker att han mest ska fungera som "bollplank" för dem som jobbar i huset och en "brygga" mot kommunstyrelsen.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons