Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ungas disco försvinner

Annons

Diskoteket Shopen på Stora torget har hittills varit det enda stället i Falun där arton- och nitton-åringarna kunde dansa under veckoslutet. Åldersgränsen var arton år för både killar och tjejer.

För en månad sedan stängdes Shopen för renovering. När det öppnas igen på torsdag nästa vecka är en del av de gamla kunder inte välkomna tillbaka.

Åldersgränsen höjs till tjugo år, har de två delägarna bestämt.

När nattklubben Harrys på Grand hotell höjde åldersgränserna för några år sedan vände sig de unga till Shopen och Marianns Café.

Snart stämplades Shopen som ett ställe där jobbiga ungdomar samlas och de äldre gästerna började allt mer undvika stället och gå till barer med högre åldersgränser. De äldre gästerna som ändå var kvar på Shopen klagade allt mer på de yngre, berättar Shopens ägare.

Affärerna började gå dåligt och ägarna bestämde sig att fräscha upp lokalen och satsa på matgäster och äldre gäster.

Patrik Hammarström, en av delägarna, säger att han skulle helst vilja ha en blandad publik och inte behöva välja bort vissa åldersgrupper:

- Men det blev för stökigt. Nyblivna artonåringar har svårt att hantera spriten och en del tappar kontrollen. Det kan vara skönt med lite äldre publik. Det handlar om arbetsmiljön också.

Dessutom har man tröttnat på all förstörelse i lokalen:

- Jag vet inte hur många gånger jag har fått byta toalettstolar eller ta bort klotter. Lokalen slits så fruktansvärt mycket, säger Patrik Hammarström , som har jobbat på Shopen i tio år.

Han och Mario Bakistani, som är den andra delägaren på Shopen planerar framför allt att tvätta bort stämpeln som Shopen hittills haft.

Därefter har man inga planer på att ytterligare höja åldersgränser, säger Patrik Hammarström:

- Man ska akta sig för att höja för mycket i en så liten stad. Ju mer man höjer, desto mindre kunder får man. Och vi vill helst inte selektera folk, men vi är tvungna att göra det. Man måste överleva.

MIRA MICIC

Mer läsning

Annons