Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tvingas jobba i papperskläder

Annons

Sedan 1 mars har klädbristen varit akut på flera håll inom länets sjukvård. Det fattas tusentals personalbyxor, men mest akut är bristen på operationstextilier. Centraloperation på Falu lasarett har tvingats köpa in engångskläder.

- Vi har även använt egna strumpor eller helt enkelt gått barfota för att slippa gå hem med blodiga och smittsamma strumpor, förklarar Meta Leijon, undersköterska på centraloperation i Falun.

Det tvätteri som landstinget anlitar sedan 1 mars, Simonsen Sverige AB i Långsele, har helt enkelt för få plagg att leverera.

- Vi får rena kläder måndag, onsdag och fredag. Men kläderna räcker bara en dag, säger Birgitta Wiberg som är irriterad:

- Stora storlekar finns det gott om, men inte medium och small som passar flickorna som jobbar här. Det innebär mer jobb för mig och ett irritationsmoment för personalen.

Men Wiberg är luttrad sedan förra gången landstinget bytte tvätteri. Då var det också stora problem.

- Så jag laddade upp med engångskläder redan före 1 mars i år, säger hon.

I personalens omklädningsrum står ett 20-tal kartonger med engångskläder i papp. Ett set kostar uppåt 30 kronor. Det används en dag och kastas i soporna på kvällen.

- Engångskläderna är faktiskt snyggare, men de är inte att föredra med tanke på miljön, säger narkossköterskan Eva Ståhl.

Simonsen Sverige AB har beställt nya kläder - som först ska vävas i Asien och sys upp i Baltikum. Så problemen lär fortsätta ytterligare en tid.

- Vi har fått besked om att kläderna är här i maj, konstaterar Wiberg som inte ger mycket för det nya tvätteriet.

- Vore de professionella skulle de ha koll på våra behov innan det var dags, säger hon.

- Men de första dagarna hade vi inte ens lyftlakan utan fick använda plastsäckar i stället.

- Om det var ett fiasko förra gången så är det superfiasko nu, fortsätter operationssjuksköterskan Maria Wikander.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons