Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tror på Äppelbos framtid

Annons

- Allt började med att jag och Lennart Jonback ledde några studiecirklar där vi funderade på hur Äppelbobygden skulle kunna utvecklas, berättar Mary Bäck som varit föreningens ordförande sedan starten.

En inventering gjordes av bygdens jord- och skogsbruk, hantverkare och föreningsliv och gruppen kom snart fram till att vad som först och främst krävdes var att kunna samla alla under ett gemensamt tak. Kommunen hade bestämt att Älvgårdens ålderdomshem skulle läggas ned och föreningen började att snegla på lokalerna som kunde erbjuda de utrymmen som krävdes. Strax efter nedläggningen tecknade föreningen ett avtal med kommunen där de fick disponera Älvgården kostnadsfritt mot att de stod för drift och underhåll och i november 1992 kunde Äppelbo Gemenskap flytta in. Syftet var i första hand att öppna ett vandrarhem, kaffeservering samt försäljning av second hand och lokala hantverksprodukter.

- Jag minns att de ringde från Malung inför SM i fiske och undrade om vi hade 40 lediga sängplatser i vandrarhemmet, berättar Mary.

- Ja visst, sade vi, men egentligen hade vi bara fem sängar så det var bara att sätta igång och ordna fram fler sängar.

Älvgården fylldes snabbt av verksamheter och 1993 ombildades Äppelbo Gemenskap till en ekonomisk förening. 1998 köptes fastigheten av kommunen för 10 kronor.

I dag kan föreningen, som har mer än 200 medlemmar, erbjuda 34 bäddar i vandrarhemmet som alltid är fullbelagt vid exempelvis Vansbrosimningen, Svenska Rallyt, Pepes Cup och dansbandsveckan i Malung. Föreningen sköter även postservice, kaffeservering, matservering vid beställningar, second hand- och hantverksbutik, utställningar, en samlingslokal för uthyrning, lokaler för starta eget-verksamhet, flottfärder på Västerdalälven med mera. Vid Älvgården finns även fyra lägenheter för perma-nentboende som samtliga är uthyrda.

Utöver verksamheterna i huset ordnar Äppelbo Gemenskap med hemvändardagar, vår- och höstmarknad och mängder med andra aktiviteter. Idérikedomen ledde till att föreningen 1997 utsågs till årets lokala utvecklingsgrupp i landet av Folkrörelse-rådet, Hela Sverige ska leva! och i år uppmärksammades föreningen vid Landsbygdsriksdagen i Piteå där de fick ett hedersomnämnande.

Under jubileumsdagens öppet hus strömmade mängder av gratulanter till för att fira den livskraftiga 10-åringen.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons