Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De tömmer orderböckerna"

Annons

I förrgår kom varslen om utökad konflikt. Som vi berättade i går finns det risk för strejk på tolv arbetsplatser den13 juni, bland annat SSAB Tunnplåt i Borlänge.

Hur strejken slår mot SSAB är oklart.

- Vi håller på att undersöka detta. Det är ju externa firmor det handlar om. Vi hoppas ha en bild på onsdag eftermiddag, säger informationschef Tommy Löfgren.

Dessutom drabbas NEA-gruppen, i vilken dotterbolaget Dalarnas Elektriska AB ingår. Det blir stopp för jobb som påbörjas senare än 12 juni. Lars Gillström, vd för Dalarnas Elektriska, är mycket kritisk till att ett enskilt företag drabbas.

- De tömmer våra orderböcker. Det vore mycket konstigt om LO:s styrelse skulle ha sanktionerat det här. Om alla skulle göra så här så blev det kaos på arbetsmarknaden.

Dalarnas Elektriskas huvudkontor ligger i Borlänge. Filialer finns i Falun, Leksand, Mora och Avesta. Sammanlagt har företaget 160 anställda och är störst i länet.

Enligt Elektrikerförbundet handlar konflikten om pressade byggtider och elektrikernas arbetsmiljö. Enligt Lars Gillström rör det sig om förtäckta lönekrav. Peter Back, Elektrikerförbundet, förstår att Gillström inte är glad. Men han säger att NEA-gruppen bäddat för detta:

- De angriper kollektivavtalet och sätter käppar i hjulen för våra killar. På SSAB har de förbjudit killarna att tillämpa ackordsbestämmelserna i avtalet, säger Peter Back.

Noterbart är även att NEA-gruppens koncernchef sitter i arbetsgivarorganisationen EIO:s styrelse.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons